söndag 27 augusti 2023

Söndag som jubileum och mini-fest

Heliga Trefaldighetskyrkan i Kristianstad. Foto: T.N.
 

I morgon måndag är det 29 år sedan jag mötte Astrid för första gången. Jag var bjuden till Trefaldighetskyrkan - den fantastiska som är byggd i en epok då vår stad var dansk - för att tala om enfald och mångfald. 

Men jag hade inte ens börjat mitt tal, när jag i kyrkans mittgång fick ögonkontakt med henne. Det slog gnistor! Det blev en direkt djupförbindelse. Något jag aldrig tidigare i livet varit med om. Och så blev det vi (vilket bekräftades med vårt bröllop i samma vackra kyrka 1999, efter att jag i telefon friat till henne där hon befann sig, på Tantur Ecumenical Institute i närheten av Betlehem och Jerusalem). 

Det firar vi förstås alltid. Men eftersom jag är sjuk går vi inte ut någonstans. Istället använder vi söndag-middagen som tillfället då vi ser tillbaka, samtidigt som vi njuter nuets frukter.

Kycklingmåltiden bygger på ett recept jag fick av vännen Per (äpplen, curry och rosépeppar). Det vita vinet vi skålar i bjuds vi av Lennart R, vännen i Helsingborg. Vinet han ville bjuda på släpps till försäljning den 1 september, så vi fick köpa det här istället. Det x 2 och så rött portugisiskt för kvällens kött.

Om ni undrar, så kommer jag inte att finnas mycket i den digitala världen i dag. Söndagen är jubileumsdag, även om det är en dag för tidigt. 

När jag tänker på det vi har gemensamt är jag nog rätt glad att de fick igång mitt stillastående hjärta igen! 

Genrebild på kycklinggryta med curry. Senare ska jag visa er bild på den jag gjorde, den är minst lika vacker.7 kommentarer:

Anders W sa...

Varma hjärtliga gratulationer!

Inre exil sa...

Tack Anders!

Kenneth Karlsson sa...

Vilken härlig berättelse, och maten och vinet. Grattis till er båda!

Inre exil sa...

Tack Kenneth!

Mats B-P sa...

Detsamma önskar Mats Paulsson från Linköping; på samma gång läser "han" Arno Schmidt, en författare jag ej läst förut; har lyckats få Matriarkatet vid Huvudbiblioteket att inköpa praktverket Tidiga skrifter (ekphrasis), övers Martin Lagerholm.

Anonym sa...

Så härligt för er båda! Grattis!
Kramar till er!/Marika

Inre exil sa...

Tack Mats! Och tack för ännu ett boktips, ska genast kollas upp.