tisdag 29 augusti 2023

Krigsekonomi eller profitjakt?

 

Jag är ingen konsumentupplysare. Vad människor ställer på matbordet är inte mitt ämne, inte när det gäller priser och butiker i alla fall.

 

Men med Putinfascismens totalkrig mot Ukraina förändrades mycket. Radikala prisökningar på energi och matvaror påverkade oss alla. Förstås fanns och finns det gränser för hur höga elräkningar och bensinpriser vi klarar.

 

Matpriserna har fått mig att planera på ett mycket bättre sätt. Mer välorganiserat i form av grytor och soppor.

 

Två varors förändring har jag observerat den senaste tiden. På grund av hudsjukdom får jag bara tvätta mig i barntvål. Barnängens fempack har jag köpt hem i herrans många år. Nu senast var den endast ett fyra-pack. Ett sätt att höja priset radikalt och hoppas att kunde inte märker något. Likadant är det med XL-paketet toa-papper som inhandlas på ÖoB. Plötsligt var det ett helt lager mindre, d.v.s. 12 rullar färre, dessutom till högre pris redan i kronor och ören.

 

Så förhåller det sig på de flesta fronter. Mitt ovetenskapliga intryck är att Coop rent allmänt är värsta tjuven från hushållskassan. Det betyder inte att man kan bortse från det Willys och Maxi sysslar med. 


Citygross räknar jag inte ens med. Det behövs varken krig eller kris för att de ska ha de avgjort högsta priserna.


 

2 kommentarer:

elina sa...

COOP som är min närmaste mataffär har en rabatt 5% en dag i veckan för pensionärer som är medlemmar. Däröver kommer lite poäng som man kan handla för. Det har nog räddat min hushållskassa och planerade av klass har jag varit sedan jag och mina tre barn levde av en persons studiemedel samt barnbidrag i tre år. Det sitter i.
Det är inte lönt att jaga priser, man blir bara olycklig. Men visst kan jag handla i grannaffären efter koll på Internet.
Fyllde idag mitt tomma kylskåp, kom hem i natt. Vandring nummer ett är förbi. Läser nu bakåt på din blogg. Hade Internet en gång ungefär en kvart på en oväntad plats i ingenstans, nära Norge.

Inre exil sa...

"Det är inte lönt att jaga priser, man blir bara olycklig" - det var det bästa jag har läst i dag. Tack!