onsdag 9 augusti 2023

Sommaren med Monika och antibiotika

Sommaren med Monika blev min eftermiddag i går. Harriet Andersson är då 21 år, men ser betydligt yngre ut i sin roll, där hon är 17. Lars Ekborgs karaktär heter Harry. Starkt gestaltad också han.

Detta mästerverk gjordes av Ingmar Bergman 1953.

Filmen bygger på Fogelströms bok med samma namn. Den är oerhört sensuell, och det inte minst tack vare Harriet Andersson.

Jag hade fått en akuttid på Kliniken 14.50. Vanka av och an är inte min melodi, så det fick bli tv.

Hem från Kliniken kom jag två timmar senare, i fickan hade jag den antibiotika jag skulle fördriva infektionen med. 

På näthinnan hade jag kvar de vackra bilderna i filmen. Gunnar Fischers filmfoto är av högsta kvalitet.

När kvällen kom kunde vi koppla av med ännu en lysande svart-vit långfilm. François Truffauts Jules & Jim. Den fanns med i en låda som vännen Anders W. i Finland skickat som gåva. Där finns många av de klassiska filmerna gjorda av de stora mästarna.

Truffauts film är en av de absolut bästa. Med skådespelare som Jeanne Moreau, Henri Serre och Oskar Werner kan det inte gå fel. Filmens gripande och tragiska slut övertygar och det är ett privilegium att ha alla dessa filmer hemma.
 

2 kommentarer:

Stefan Lundin sa...

Dessa filmer är mästerverk som står sig över tid. Men vem vågar idag titta på nyproducerad film med risk att få en stor dos "woke"? Uppenbarligen ger dessa filmer magra intäkter.

Madeleine Brandin sa...

Jag läser ibland flera av dina äldre inlägg i ett svep, Thomas. Tack för att du gav oss Dritero Agolli. Hans dikt När du är väldigt ledsen gick rakt till mitt hjärta. Jag förstår att du älskar den, den är ju du.

Hoppas du snart känner dig bättre, det har varit svårt.Tack att du delar med dig. Det hjälper oss alla.