fredag 11 augusti 2023

Katastrofsommaren 2023

Skärmdump. Lahaina, the Maui town
 

Vill vi drunkna eller bli brända på bål? Det helvete som ömsom kallas världen, ömsom livet, pågår oavsett temperatur och nederbörd. Bränderna pågår såväl utanför som inne i oss.

Om jag talar om mig själv kan jag konstatera att sommaren 2023 blev - och fortsätter vara - just ett helvete. De enda ljusa minnena stammar från filmens och litteraturens världar. Fiktiva, påhittade alla.

Vad vore människan utan det påhittade? En vilsen vandrare i översvämmade eller nedbrunna miljöer, sökande efter systrar och bröder. 


***

 

Natten till torsdagen uppträder i en dröm en man jag känner. I en stadsmiljö där Ukrainakriget rasar skriker han till mig: ”Jävla rysshatare, du saknar nyanser.” Mannen jag syftar på skulle aldrig skrika så. Det sker bara i drömmen och jag vägrar ge det en betydelse i verkliga livet. Varför skulle just drömmar i krigstid betyda något särskilt, annat än att de infiltreras av barbariet och folkmordet? 

1 kommentar:

Anonym sa...

Mitchi Kycyku

Jag håller med dig Thomas!

Jag brukar prata med mina anhöriga om det.
De är beroende av normala somrar, för de lever och överlever av jordbruk och om skörden misslyckas, deras livsöde blir sämre.

Men, jag kommer ihåg att min mor ofta berättade om att Under Andra Världskriget var det likadant.
Torka, översvämning.
Bränder kanske var det mindre på grund av folk var mera omtänksamma mot naturen.

Ibland undrar också, är det regn och värme en resultat av den uppvärmda atmosfären med alla rese, transport och krigs flygg runtom i världen.
Förutom all vapen och bomber som slängs och faller på jorden och skadliga ämne frigörs i atmosfären.
För och inte tala om Järnridån.

All onda kommer från Ryssland och ju före Putin besegras, desto bättre för mänskligheten.