tisdag 11 oktober 2011

Läsandets lycka.

Äppelodlaren och poeten Olav H. Hauge (1908 - 1994).

"Hauge läste från det han vaknade till dess han somnade. Han ligger i allmänhet på sängen. Han var lycklig i sin ensamhet - för med böckernas hjälp slapp han vara tillsammans med sig själv. Det är den njutningsrika läsningens främsta effekt att den för en bort från det egna självet. Och detta bortförande är för kropp och själ en terapi. Han är inte grubbelsjuk. Han gör det han helst av allt vill göra. Han är inte i strid med sig själv. En dag helt genomläst är en dag genomlyst av ren lycka."

Carl-Göran Ekerwald i Det stora självporträttet - om Olav H. Hauge, en bok som jag började läsa i natt och som jag kanske redan i morgon kommer att skriva om. Vi får se. Det är nämligen en bok jag vill vila i. Länge.

1 kommentar:

Inkan© sa...

... och jag ska precis iväg och hämta boken på postens utlämningsställe. Jag trodde att boken skulle komma direkt i brevlådan.

Känner mig så hungrig på att få läsa och ta del av Ekerwalds tankar och analys(?)om poeten Hauge. Även det kommer att ge en bit till min egen upplevelse av Hauges poesi.