torsdag 20 oktober 2011

I förortens matbutik.

Jag åker dit ibland, till Netto på Gamlegården, stans lågprisbutik för livsmedel. I eftermiddags, efter att jag hade betalt, står jag med kassen och ska lägga ner det jag köpt. Jag har just ett 4-pack glasflaskor öl i min hand när en liten flicka tittar mig i ögonen och säger: "Om du dricker alla dom blir du full".

Jag ler och försäkrar henne om den minimala risken, men hon insisterar, "jag vet att man blir full av fyra öl." Så tar jag mina fem paket fryst torsk och hon hugger direkt: "Ska du verkligen äta fem fiskar!?".

När jag åker hem och packar upp skrattar jag för mig själv. Möten med frimodiga barn är det bästa som finns. Den där flickan hade jag aldrig sett förut, hon var absolut inte mer än sex år gammal och visste redan vad rim och reson var.

Foto: A. Nydahl

5 kommentarer:

Christer sa...

Känslan för lagom kommer tidigt i det här landet. Av barn och "fyllehonga" ska man höra sanningen. Hoppas det inte var "lushongabir" du införskaffade i speceriaffären.

Bernur sa...

Så underbart. En dag när jag cyklade hem, förkyld och eländig, i blåst och regn, var det en liten flicka, fyra-fem år, som ställde sig intill mammans barnvagn och log med hela ansiktet mot mig, vänligt och glatt, och jag kände hur hela jag blev varm inombords och upplyst. Så lite som behövs!

Inre exil sa...

Det räcker för en hel dag - eller två - att möta barnens öppna ansikten, deras livsglädje. Jag ska träffa alla mina barnbarn imorgon, så jag lär få en rejäl dos!

Anonym sa...

Härligt, oförställda barn kan verkligen sticka hål på den bubbla man lever i.

Frederick sa...

Härligt, oförställda barn kan verkligen sticka hål på den bubbla man lever i.