onsdag 23 september 2015

Skånekrönikan: Gangsters som taxichaufförer

Aktivisternas mottagning på Kastrup. Foto: Astrid Nydahl
Scenen blev så välbekant att knappast någon kan ha undgått den. På Malmö Centralstation samlades människor med mat och dryck för att hälsa människomassorna välkomna. Direkt bakom dem stod Malmös hela armé av svartjobbande och kriminella ”taxichaufförer”.

På flyktingarnas eget språk, för det mesta arabiska, erbjöd de sig att ”billigt” köra människor till ”bra boenden i Skåne” eller om det krävdes rentav hela vägen till Stockholm. Intet ont anande människor packades in i bilarna, överlämnade pengarna till ”taxichauffören” (ända upp till 8.000 kronor enligt Malmöpolisen) och började köra. Nej då, de anlände varken till boenden i Malmö eller till Stockholm. De dumpades på vägen. Grundlurade hela vägen genom Europa visade de sig bli lika lurade vid sina drömmars svenska mål.

Den scenen har jag burit med mig som ett vittnesbörd om vår tids djupaste kris. Krisen är inte i första hand ekonomisk. Krisen är politisk, kulturell och moralisk. Det gamla folkhemmet har blivit en mindre attraktiv håla i vilda västern. Medan människor står och hojtar efter öppna gränser och talar om att vi ”har resurser” att ta emot miljoner araber och afrikaner blundar de för vad som händer när man verkligen öppnar gränser i strid med det absurda Schengen-avtalet: man ger fritt spelrum för gangsters. När områdets gemensamma yttre gräns inte skyddats faller förstås de inre, nationella gränserna som korthus.

Kastrupstationen tar emot. Foto: Astrid Nydahl
Därmed är krisen politisk (statsmaktens oförmåga att skydda landets gränser), kulturell (en betydande del av folket godtar och applåderar skeendet) och moralisk. Det är kanske den sista punkten som är själva det sylvassa vapen som punkterar alla fungerande samhällshjul. När känslan av att vi förvaltar något tillsammans, kollektivt, helt har ersatts av de så kallade privatiseringarna av samhälleliga omsorger och tjänster, när ett helt nationalitetsbegrepp byts ut mot slappheter som ”vi som bor här”, då har den moraliska krisen nått sitt fulla genombrott. Varför skulle vi ta något ansvar för våra barns och barnbarns framtid när vi ser hur våra landsmän står i kö för att skänka bort inte bara städerna och byarna utan hela landet med allt vad det innebär? Vilken mening har det att stå dessa tiders moraliska förfall emot? Inte kan det räcka med att man skulle må bättre själv om man gjorde det. Det måste finnas en tydligare formulerad avsikt.

Kastrup tar emot flyktingar. Foto: A. Nydahl
”Sverige behöver kulturpersoner och intellektuella, opinionsbildare och politiker som slutar flyta medströms, slutar bejaka hyckleriet och lögnerna. Sverige behöver en motståndsrörelse”, skriver Karl-Olov Arnstberg i sin blogg den 17 september. Det är lätt att instämma i. Men från att konstatera det till att se det verkligen hända är steget mycket långt. Kanske är jag alltför pessimistiskt funtad, men jag måste ändå nypa mig i armen om någon sådan ”motståndsrörelse” skulle uppstå.

Människors vrede och missnöje ser vi varje vecka avspeglas i opinionsundersökningar som visar ett SD som växer så det knakar. Det är så jag tolkar siffrorna. Människor ser bara en utväg. Desperationen inför skeendet har fötts ur mångårigt gnäll och knyta-näven-i-fickan-beteende. Det innebär dock inte att något som kan kallas förändring ens ligger inom rimlig tid framför oss.


Jag tror tvärtom att det moraliska förfall som är förutsättningen för allt som nu händer, kommer att fortsätta mot oanade djup. Och där nere i djupet finns det tyvärr krafter vi inte ens vill tänka på. De som med Hans Magnus Enzensbergers ord varnat för lågintensiva inbördeskrig kan få rätt fortare än vi anar.


7 kommentarer:

elina sa...

Jag var tvungen att passera Stockholms C häromnatten när jag kom hem från Alperna. Det var krig där med flera hundra personer inblandade, de flesta yngre män, knarkhandel öppet, folk sov överallt, någon organisation serverade kaffe. Det gick inte att ta nattbussen av liknande skäl, tog taxi,två veckors matpeng rök. Dagen efter hade man tillkallat extra polis, för det var upplopp när folk pressade sig i tågen utan biljett.Det är nästan omöjligt att åka tåg, tack att flyget fungerar.
Det är krig, kanske inte här men det fortplantar sig.
Att jag var förbannad och anser att situationen har helt urartat har 0 med min moral att göra. Nog kan moralförfallet hittas på många ställen mest kanske hos de som än har makten att slakta folk eller blåsa dem från pengar och liv.

Anonym sa...

Vilka dumheter. Källa till det du påstår hände på Centralen?

Anonym sa...

Delar Din pessimism. Det är förstås en politisk kris med en helt handlingsförlamad regering men den har sin grund i em moralisk kris, och ett folk som tycks ha förlorat all överlevnadsinstinkt. Arvid Bengtsson

Inre exil sa...

Källor, du anonyme besserwisser?! Läser du inte Sydsvenskan, Skånskan eller Kvällsposten? Där har du källorna. Du kan väl provläsa de här: http://www.sydsvenskan.se/malmo/flyktingar-luras-pa-pengar-pa-centralen/

http://www.tv4.se/nyheterna/klipp/nyanlända-flyktingar-måltavla-för-svarttaxi-och-sexligor-3202153

http://omni.se/topic/240869ed-3253-48e6-a318-12ec59a37630/7488d993-dfb9-49c0-a560-ef903b372815

I den sista länken här finns också summan angiven från polisen. Om du inte trivs med tillvaron ber jag dig att undvika kommentera i min blogg.

***

Arvid och Elina, tack för era kommentarer. Uppskattas mycket.

elina sa...

Och Anonym, jag är en källa eftersom jag var på Stockholm Central klockan ca 02.30 på natten.Ser du inte nyheter heller?

Lasse sa...

För mig är det obegripligt att människor som påstår sig fly från det mest invandringsvänliga landet i Europa, Sverige, sedan istället söker asyl i Finland.
Dessutom känns det lite märkligt att flytta sina bopålar genom hela Europa och sedan komma till Torneå och säga; jo vi åkte genom hela Sverige men kände att just här i Finland vill jag bo. Var vänlig ge mig bostad och arbete.

Johan sa...

SVAR till Lasse

I Sverige tar det idag minst två år innan en asylsökande migrant kan återförena sig med sin familj (anhöriginvandring).

Därför vill somliga migranter hellre söka asyl i Norge eller Finland, där de sammanlagda handläggningstiderna för familjeåterförening/anhöriginvandring är kortare.