tisdag 29 september 2015

Rinkabyfältet, snart bostad för tusentals flyktingar?

Vår närmaste grannby heter Rinkaby. Det är en urgammal skånsk by där väg 118 från Kristianstad till Åhus går. Byn har vad sådana gamla byar brukar ha: en fin kyrka, förmodligen byggd redan på 1100-talet, en grundskola, en antikaffär (av loppiskaraktär) och en grossist för rörmokeriprodukter. Men Rinkaby var under väldigt många år också ett militärt förband. Fältet som omger förläggningen heter Rinkabyfältet och är omfattande vidder av närmast hedkaraktär. För det mesta är det kor som går betande här. Och på söndagarna kommer en grupp vuxna män dit för att flyga med sina modellflygplan. Förra helgen hade Hemvärnet en övning där. Och för ett par år sedan kom det tiotusentals scouter från hela världen.

Att Rinkabyfältet skapat rubriker sedan igår har säkert inte undgått någon. Migrationsverket har nämligen begärt hos Försvarsmakten att få bygga flyktingläger där, för minst 10.000 personer!

Jag ser inget skäl som skulle få Försvarsmakten att säga nej. De blir säkert glada om någon vill bo i de stora, gamla militärtälten (fast man nu i medierna talar om att "uppföra prefabricerade hus"). Men hur ska det fungera rent praktiskt? Hur ska den lilla byn på 750 personer kunna freda sitt vardagsliv i umgänget med (tio-)tusentals huvudsakligen arabiska flyktingar? Jag ser kaos och konflikter framför mig. Jag ser hur det delas ut gratis busskort och dessa män (och några få kvinnor som är med på resan) dagligen tar de gula bussarna in till Kristianstad. Så många människor kommer inte att "försvinna" i massorna. Tvärtom kommer de ju att prägla både den lilla byn och de omkringliggande städerna. Lokaltidningen skriver också om saken.

I deras artikeln påstås det dock att antal personer som diskuteras ska gälla hela landet. Så, som vanligt blir luften full av rykten och motsägelsefulla uppgifter. Med denna bloggpost ville jag i alla fall visa vad som pågår här, långt från de mediala rummen.

På väg till vår havsvik körde vi idag förbi fältet. Bredvid oss stod ett team från SvT, så jag räknar med att det blir reportage ikväll. Vi som bor här kan inte blunda för fakta. Men när får vi alla fakta, och hur ska vi hantera dem?

Bilderna är tagna av Astrid Nydahl, på Rinkabyfältets båda sidor om vägen.




8 kommentarer:

elina sa...

10000 nya platser räcker tio dagar. Vilka fält/parker sedan? Eller inser de som flyttar in att Sverige var inte paradiset?
Hur många år har vi haft Regeringar som inte klarar grundskolans matte och kan inte heller "om-vi-gör-så blir-det-så" ramsan?

Håkan sa...

Var ska man ta vägen med all sin oro? Staden man bor i är man främling. Det står en upp i halsen. Allt gott,
Håkan

Anonym sa...

Sverige fortsätter att integreras med jordens största mörkerplatser.
Ja nu måste vi alla samlas, med höjda tändarlågor tar vi fajten mot chauvinism och rasism! (obs. ironi)

Christer sa...

Det här är enda sättet att ta kål på SD. Just därför kommer det att genomföras.
Det är sista halmstrået från etablissemanget. Även detta kommer att misslyckas.

lasse sa...

Tältläger är inget nytt. År 1992 var tältläger för migranter i bruk i Skillingaryd. Tydligen fungerade det då och varför inte nu?

http://www.dn.se/arkiv/nyheter/langt-mellan-sarajevo-och-skillingaryd-i-smaland-har-militaren-rest

Anonym sa...

Lasse.
Många talar om att det gick bra 1992. Var finns skillnaden? 1992 var inte Sverige överfullt redan innan flodvågen kom. Det fanns en hel del lediga lägenheter ute i kommunerna. Flyktinglägren då var helt tillfälliga innan logistiken att fördela de asylsökande började fungera. Var hittar du en ledig lägenhet nu??
Dessutom - ett läger för 10000 personer täcker lite mer än EN dags inflöde av migranter.
/Karin

lasse sa...

Karin, jag säger inte emot dig. Ville bara påpeka att tältläger för migranter i svenska media beskrivs som något unikt men så är ju inte fallet.

Inre exil sa...

Karin och Lasse, för er information: Rinkabyfältet användes som ankomstläger under Bosnienkriget. Men det var med tält för en kort period innan de reste ut i landet. Det som planeras nu är något annat, och förändringen sedan 1992-1994 är stor. Tack för era kommentarer!