lördag 24 september 2022

Svensk högersväng med dödsskott, feg iransk regim och fejkat val i ockuperade ukrainska regioner

Foto: Astrid Nydahl
 

Hilary Mantel är död. Hon blev 70 år och dog i sitt hem utanför Manchester. Hon kommer att finnas kvar bland läsande människor, inte minst för storverket Wolf Hall.

Någon regering har fortfarande inte synts till här hemma. Men vi slipper i alla fall bli torterade i väntan på de nya ministrarna. 

De härskande i Iran - mörkast tänkbara prästerskap - fortsätter piska och pina sitt folk. Nu räknar man med många döda efter torsdagens stora demonstrationer. Efter dödstortyren av Masha Amini har prästerskapet bara våld att erbjuda. De modiga kvinnor som dansar utan slöjor i Teheran skvallrar om den avgrund som skiljer regimen från folket.

Novaja Gazeta uppger att Putins mobiliseringsorder kan innebära att en miljon soldater kallas in. Varje sådan soldat kommer att bli kanonföda, ingenting annat och det är upprörande att se hur Putin med sin fascistiska politik också mal ner sitt eget folk. Samtidigt bedrivs det valkampanj i de ryskockuperade områdena i Ukraina. Maktens cynism känner inga gränser.

Sveriges - och inte minst Skånes - våldsamma vardag då? Den dödsskjutne 20-åringen i Kristianstad var somalier, känd för sina al-Shababsympatier, alltså al-Qaida! Man ska inte imponeras av blek journalistik, utan basera sina kunskaper på de verkliga förhållandena, lokalt såväl som nationellt. Dock hedrar det lokaltidningen här som lät publicera uppgifterna. Det sedan länge pågående kriget mellan olika gäng, bosatta och verksamma i två olika delar av staden, exploderar med ojämna mellanrum. Man behöver inte vara matematiker eller sociolog, för att förstå att nästa dödsoffer redan är utsett.

Paulina Neuding skriver i Svenskan:

Man behöver påminnas om att detta nu är tillståndet i ett land som en gång har varit ett av världens mest stabila. För den som grubblar över väljarnas högersväng i valet, finns en del ledtrådar att dra i.


1 kommentar:

Stefan Lundin sa...

Till de mest instabila med dödsskjutningsiffror som påminner om dem i Latinamerika. Och hur kunde det gå så här i fridfulla Kristianstad? Nya regeringen får ett formidabelt beting på sitt bord.