torsdag 29 september 2022

Rosor utan taggar, samhällen utan social rättvisa

Foto: Astrid Nydahl
I en av Agatha Christies klassiska Poirot-berättelser faller en kvinna på eget grepp när hon påstår att hon fått ett sår av en rosentagg. Poirot vet att just den rosen saknar taggar och kan komma åt henne.

När den europeiska vänstern faller för Putin ligger förklaringen i en hundraårig vurm för "revolutionen" och "socialismen" i det som blev Sovjetunionen. Men liksom vissa rosor saknar taggar, saknade Sovjet och det postsovjetiska Ryssland varje form av "socialism" att förföras av.

Det Ryssland som styrs av Putin-fascismen och dess brutala, militärt präglade maktcirkel, är en vapenberusad, rasistisk klick som lever på teorierna från Dugin om Eurasien och Ukrainas obefintliga rätt att existera. 

Liksom rosen utan taggar saknar skuld för hudsår, har detta revanschistiska Ryssland inget att göra med vänsterdrömmen om ett "socialistiskt" samhälle. Putins Ryssland är rövarnas, oligarkernas och mångmiljardärernas samhälle. När ska "vänstern" förstå det och handla därefter?


1 kommentar:

Stefan Lundin sa...

Bra att du sätter ordet vänster inom citationstecken. Dagens "vänster" är väl mer som denna politiker från Nya Zeeland, auktoritär och troende på en förestående klimatkatastrof samt tror på att pandemin kan betvingas av drakoniska åtgärder i form av "lock-downs".

https://www.spiked-online.com/2022/09/29/jacinda-ardern-and-the-woke-war-on-free-speech/