onsdag 21 september 2022

Mobilisering? Ja, större lidande, mer förstörelse

Skärmdump. Ryska krigsframgångar?
 

Den ryska regimen – Putins fascism – trappar upp sitt vidriga förstörelsekrig i Ukraina. Det stod klart på tisdagsmorgonen. Jag citerar ur DN:

”– Om den territoriella integriteten i vårt land hotas, så kommer vi att ta till alla tillgängliga medel för att försvara vårt folk. Det är ingen bluff, säger han.

Försvarsministern Sergej Sjojgu förtydligar sedan i ett förinspelat tal att mobiliseringen gäller dem som har tidigare militär erfarenhet. Värnpliktiga och studenter kommer inte att beröras. Det uppges röra sig om 300 000 personer som kallas in

De kommer att få militär träning innan de sätts in i kriget.

Talet kommer efter ett besked på tisdagen om att det ska hållas folkomröstningar i de ockuperade områdena. Redan på fredag ska omröstningar börja iscensättas i Luhansk, Donetsk, Zaporizjzja och Cherso.”

Folkomröstningar i ockuperat land strider mot all internationell lag. De är dessutom riggade och enbart avsedda att legitimera Putin-fascismen.

Putin hotar ännu en gång med kärnvapen. Det bör tas på största allvar. Hans regim präglas av desperation och periodvis panik.

Att vi går mot hårda tider också utanför Ukraina är en självklarhet.

SvT berättar 9/9-22:

 

Elkunder plågas av höga elpriser. Samtidigt ger den svenska elexporten till Tyskland miljardintäkter till det norskägda bolaget Baltic Cable – som bara i år har inkasserat tre miljarder kronor i flaskhalsintäkter.

 

De skenande priserna på energimarknaden slår hårt mot svenska hushåll och företag. Det högsta priset betalar kunderna i södra Sverige, elområde fyra.

Samtidigt har Sverige övertagit platsen som Europas största nettoexportör av el. Bland annat skickas svensk el till Tyskland genom havskabeln Baltic Cable.

Eftersom det är ont om kraftproduktion i södra Sverige och överföringskapaciteten från norr är begränsad så bidrar exporten till att priserna ökar ännu mer i Sydsverige.

Tysklandskabeln ägs av ett Malmöbaserat aktiebolag med samma namn. Precis som Svenska Kraftnät får Baltic Cable så kallade flaskhalsintäkter när det är prisskillnader mellan de områden som elen skickas mellan – ju större prisskillnad, desto större intäkter.

 

 

Inga kommentarer: