torsdag 22 september 2022

Personalpolitik på Putinvis i ryska eliten

Anatolij Gerasjtjenko, 73, tidigare rektor vid tekniska universitetet MAI. Dog i september efter fall ner för flera trappor på universitetet.


Vladimir Sungorkin, 68, chefredaktör för Putinvänliga tidningen Komsomolskaja Pravda. Dog i september i vad som har hävdats vara en stroke.


Ivan Petjorin, 39, flygchef i energibolaget KRDV. Drunknade i september efter att ha fallit överbord från sin båt.


Ravil Maganov, 67 år, ordförande i oljebolaget Lukoil, som tagit avstånd från kriget. Dog i september efter ett fall från ett sjukhusfönster i Moskva. 


Dan Rapoport, 52 år. Lettiskfödd, delvis uppväxt i USA och affärsman som gjorde sig en förmögenhet i Ryssland innan han flyttade tillbaka till USA. Prominent Putinkritiker som dog i augusti efter ett fall från sin lyxlägenhet i Washington. Officiellt ett självmord, men de som kände honom är skeptiska.  


Jurij Voronov, 61 år. Chef i Gazprom-kopplade logistikföretaget Astra Shipping. Hittades död i juli i sin pool med en skottskada i huvudet. 


Jevgenij Palant, 47 år. Miljardär och delägare i telekombolaget A-Mobile. Hittades knivhuggen till döds i sitt hem tillsammans med sin fru. Polisen hävdar att frun mördat honom för att sedan ta sitt eget liv.


Alexander Subbotin, 43. Miljardär och styrelsemedlem i oljebolaget Lukoil. Hittades död i maj i en källare utanför Moskva efter ett besök hos en schaman. Narkotikaframkallad hjärtattack anges som orsak.


Andrej Krukovskij, 37. Chef för en Gazprom-ägd skidanläggning i Sotji. Dog efter att ha fallit nerför en klippa i maj.


Sergej Protosenja, 55 år. Tidigare chef i gasbolaget Novatek. Hittades död tillsammans med sin fru och dotter i Spanien i april. Polisen har två teorier: Antingen mördade Protosenja sin fru och dotter för att sedan hänga sig själv, eller så mördades hela familjen och sedan anordnades brottsplatsen för att det skulle se ut som mord-självmord.


Vladislav Avajev, 51 år, Tidigare vice VD för Gazprom. Hittades även han död tillsammans med sin fru och dotter – bara en dag innan Protosenja – i Moskva. En pistol påstås ha funnits i Avajevs hand och polis drar då slutsatsen att han mördat sin fru och dotter innan han tog sitt liv.


Vasilij Melnikov. Miljardären och ägaren av läkemedelsbolaget MedStorm hittades död i sitt lyxhem tillsammans med sin 41-åriga fru och två söner, 10 och 4 år gamla. Samtliga hade dött av knivhugg. Utredarna hävdar att Melnikov dödat sin familj och sedan tagit sitt liv.


Michail Watford, 66. Ukrainskfödda oligarken Watford hittades död i sitt hem i engelska Surrey i februari. Engelsk polis tror att det handlar om självmord.


Alexander Tjuljakov, 61. Hög chef i Gazprom. Hittades död i februari, hängande i en snara i ett garage. Gazproms säkerhetspersonal uppges ha kommit till platsen och tagit över arbetet från polisen. Självmord misstänks.


Leonid Sjulman, 60 år, hög chef i Gazprom. Hittades knivhuggen till döds i ett badrum i en bostad i samma område som Tjuljakov. Skedde redan i januari, alltså innan invasionen. Bredvid honom låg en lapp som gör att polisen tror att det handlar om självmord. 

Inga kommentarer: