fredag 14 juli 2017

14 juli, vilka påminnelser? Franska revolutionens mål eller islamisternas dödskult

Hällevik. Foto: Astrid Nydahl
14 juli fyller ett barnbarn år. När han föddes talade vi alla om datumets rika symbolik. Franska revolutionen, hur var det nu parollerna lät, var det inte Frihet, Jämlikhet, Broderskap? Och så var det väl stormningen av Bastiljen vi skulle påminnas om? Innebörden då, den kan påminna oss om sekulariseringen, feodalismens begravning, den så småningom framväxande rösträtten (först bara för män, förstås).

Men 14 juli 2017 är det något annat offentligheten talar om, eftersom vi alla påminns. Det är den islamistiska terrorn. Årsdagen för massakern i Nice. Massakern som kom att bli en vattendelare för den islamistiska terrorn. Nederlagen i Irak och Syrien innebar ökad islamistisk aktivitet bland IS-cellerna i Europa. Nu kunde vi med säkerhet säga att Mellanösterns fordonsmassakrer kommit till Europa. Och lastbilarna skulle komma att användas mycket efter det, i London, i Berlin, två gånger i London och så oskuldsfulla och naiva Stockholm. Vad som väntar runt hörnet vet vi inte, vi vet bara att det kommer. Med säkerhet vet vi det. 



Är det inte hög tid att vrida dessa perversa påminnelser ur islamisternas händer, begränsa deras möjligheter, deportera de kända brottslingarna (jodå, här vet säkerhetspolisen vilka de 3.000 individerna är), tala klarspråk och ta tillbaka den vackra symboliken, om än den är skamfilad, från 14 juli: Frihet, Broderskap, Jämlikhet.