onsdag 9 november 2022

"Sverigebilden" - skäl till oro?

Lars Lerins Sverige. Akvarell, privat ägo

En tämligen normal vecka i Sverige. Jag bläddrar som varje dag i svenska och internationella medier. Bilden som framträder är en av djup politisk, kulturell och nationell kris:

 

”Med hjälp av en nederländsk inlärningsmetod ska anställda inom Gävle kommun lära sig cykla på sex tillfällen. 

– De får börja utan pedaler, säger Hiwa Kasm som är verksamhetsutvecklare på Studiefrämjandet.” (Gefle Dagblad 7 november)

 

*

 

”Vi ser ju att det förekommer fusk och missbruk med offentliga medel. Vi kommer alltid att ha svårt att upptäcka och beivra medvetet fusk, men vi behöver hela tiden se till att vi ligger steget före och blir bättre på att kontrollera.”

Myndigheten har sedan läxhjälpsstödet infördes krävt tillbaka 32,6 miljoner kronor av redan utbetalda medel. 23,5 miljoner av dessa återstår fortfarande att få tillbaka. De stora beloppen gäller de senaste åren; enbart vid redovisningen för 2021 återkrävdes drygt 20 miljoner. En majoritet av de föreningar som Skolverket vill få tillbaka pengar från är somaliska.

Tre av dem har polisanmälts: Sveriges Unga och Vuxen Academy i Rinkeby, Rinkeby Föräldrar Förening och Rajo Kulturförening i Nynäshamn. (Lars Åberg i Kvartal, 7 november)


*

 

Centerns partiledarkandidat Muharrem Demirok: ”Jävla trött på vita män”. 

 

*

 

”Det finns två skäl till att åklagaren ville ha spelaren häktad och det ena skälet är att det inte är lindrigare straff än två år, vilket i sig är en häktningsgrund. Men åklagaren anser också att det finns risk att spelaren försvinner och håller sig undan så att det inte kan hållas nån rättegång och i ett längre perspektiv att han smiter från ett eventuellt fängelsestraff.

Den påstådda våldtäkten ska ha skett i centrala Helsingborg i slutet av maj i år, men inte anmälts förrän i september.” (HD 7 november om fotbollsspelaren Joseph Amoako från Ghana)

 

*

 

Polisen larmades klockan 04.10. Enligt uppgifter till polisen har våldtäkten skett utomhus, vid en lekplats i Gästhamnen. Brottstiden är före midnatt, enligt Mikael Persson, jourhavande förundersökningsledare på polisen i Kristianstad.

– Det är en vuxen man som anmält att han blivit våldtagen, säger Evelina Olsson, polisens presstalesperson. 

(Kristianstadsbladet 8 november)

 

*

 

Årets kulturbudget blir 9,032 miljarder kronor. Det innebär en minskning på cirka 1,1 miljarder kronor jämfört med fjolårets budget på 10,133 miljarder kronor. (TT 8 november)


*


"Kanske är det därför Sverigedemokraternas sorglösa folkhemsnationalism sticker extra mycket i ögonen på den goda smakens väktare och riddersmän på kultursidorna: för att den är så påfallande osvensk. Det sant svenska är att förneka det svenska. Självförhävelse genom självutplåning.

Längst i sin förnekelse gick kanske Ingrid Lomfors, intendent vid Forum för levande historia när hon 2015 vid ett propagandaspektakel på Münchenbryggeriet slog fast att det ”Det finns ingen inhemsk svensk kultur”. Det kan man förstås hävda, om man tänjer definitionen av en inhemsk kultur till sin yttersta gräns, men med en sådan definition existerar inte några kulturer överhuvudtaget och då blir definitionen tämligen meningslös. Mig veterligen finns det ingen som förfäktar en kultursyn där nationella kulturer uppstår i ett vakuum, opåverkade av influenser utifrån och oförändrade över tid. Vad Lomfors argumenterade mot var således vad som med en typiskt svensk anglicism brukar betecknas som en halmgubbe.

Kulturskribenternas klädsamt upprörda reaktioner på Tidöavtalets förslag om en svensk kulturkanon är i samma anda. Som “dålig metafysik” avfärdar Expressens kulturchef Victor Malm på Twitter eventuella försök att definiera en svensk kultur. På så vis har kanonförslaget redan tjänat ett välkommet syfte, nämligen att tillhandahålla en ny halmgubbe för kultureliten att ta avstånd ifrån."

 (LARS ANDERS JOHANSSON i Opulens 9/11)

 

 

1 kommentar:

Stefan Lundin sa...

Bilden som framträder för mig är att vi har en permanent kris som vi alltid får leva med. Och hantera.