torsdag 3 november 2022

Rysk mobilisering, en parodi på krigföring

Foto från Omsk, av fotograf som stannat i Ryssland, på Meduza
 

Låt det vara klart från början, att lidandet och döden i Ukraina är obeskrivligt omfattande. När det är sagt, låt oss se på hur den ryska "mobiliseringen" går.

"– Min man skickades till främsta linjen den 14 oktober. De behandlades som mänskliga sköldar. Hela gruppen låg stilla på marken i många timmar. De hade inga vapen, samtidigt som de blev beskjutna med granatkastare i timtal. De låtsades vara döda, eftersom det hela tiden cirklade drönare ovanför dem och de hade blivit skjutna omedelbart om de rörde ett finger, berättar Jekaterina från Podolski för Novaja Gazeta.

Alla tre hustrur vittnar om samma sak – soldaterna sänds till fronten utan träning och sattes att försvara ett avsnitt utan vare sig tunga vapen, skyddsutrustning eller professionell ledning. Nu vägrar 27 män att återvända till fronten. De befinner sig inlåsta i ett övergivet hus utanför Svatove och hotas av sina befäl att ställas inför rätta för att ha deserterat.

– De får vare sig mat eller vatten och deras bankkort är blockerade. Men de vägrar återvända till fronten. Befälet säger att de kommer att få fängelse för att ha deserterat, berättar Irina, hustru till en av de 27 fängslade."

Cornucopia skriver:

De ryska förlustsiffrorna fortsätter vara skyhöga. Den ukrainska generalstabens morgonrapport uppger 730 dödade ryska militärer, hela 20 utslagna stridsvagnar och 27 förstörda stridsfordon, pansarbandvagnar och pansarterrängbilar. Hela 25 artillerisystem slogs ut, varav tre salvpjäser. Nio mjuka transportfordon förstördes.

Sjudagars rullande medel är nu 683 dödade ryssar om dagen, där tidigare toppar från Kupiansksprinten och den ryska kollapsen på Chersonfronten, samt Lyman mfl låg på 457 samt 487 dödade om dagen. Historiska data sammanställt av islänningen Ragnar Gudmundsson, som ni förstås följer

 

 

Inga kommentarer: