fredag 25 november 2022

Liza Alexandrova-Zorina får stanna!

Här finns hela hyckleriet sammanfattat i DN. Först ska man plåga en flykting från Putins fascism och krig, sedan eventuellt ge henne rätt att stanna. Det är en skam att vi gör så. Varje Putin-kritiker och anti-krigsaktivist borde få gömma sig och leva i ett fritt europeiskt land.


Skärmdump från DN


Författaren, journalisten och dissidenten Liza Alexandrova-Zorina lämnade Ryssland för Sverige 2021, när människorättsorganisationen som hon var engagerad i förbjöds av ryska myndigheter.

Sedan dess har hon bott på heltid i Sverige, där hon har etablerat sig som journalist och lever tillsammans med sin make och ettåriga son som båda är svenska medborgare.


När hon i förra veckan fick besked om utvisning från Migrationsverket väckte det starka reaktioner och fördömanden i såväl traditionella som sociala medier.

Men nu har Migrationsverket omprövat sitt beslut, bekräftar myndigheten för DN.


När DN når Liza Alexandrova-Zorina befinner hon sig på Moderna museet tillsammans med sin son. För en timme sedan blev hon uppringd av sin man, journalisten och dramatikern Dmitri Plax, som meddelade henne att Migrationsverket valt att bevilja henne uppehållstillstånd i Sverige.

– Det har fortfarande inte sjunkit in att de ändrat beslutet, jag tror fortfarande inte att det händer. Men jag är så tacksam för det stöd jag fått från alla människor, från mina kollegor och vänner, tidningar och helt okända personer som skrivit till mig och visat sin solidaritet, säger Liza Alexandrova-Zorina och fortsätter:

– I Sverige kan man via medier och kampanjer tvinga Migrationsverket att erkänna sina misstag. Det känns skönt. Det hade varit helt omöjligt att göra detsamma i mitt hemland.


Liza Alexandrova-Zorina säger att hon på sätt och vis tycker att det är pinsamt att Migrationsverket ändrat sig och beviljat henne uppehållstillstånd eftersom det så tydligt visar hur privilegierad hon är – genom sitt yrke och sina kontakter – i relation till andra människor i en liknande sits. Därför, fortsätter hon, är det hennes skyldighet att arbeta för att hjälpa mindre lyckligt lottade personer.

– Jag är lite känd och har en politisk bakgrund och det har gjort att jag fått mycket mer stöd och hjälp än andra personer som inte beviljats uppehållstillstånd. Men jag hoppas att mitt fall kanske kan skapa ett slags nytt prejudikat på Migrationsverket, att de nästa gång tänker efter lite innan de avslår en rysk dissidents ansökan. Om vi har tur så kan den uppmärksamhet som riktats mot mig och Migrationsverket medföra att också andra får det bättre.


Enligt Annette Bäcklund, kanslichef på Migrationsverket, ändrades beslutet eftersom nya omständigheter kom in i ärendet.

– Det som har varit avgörande har varit tillämpningen av en EU-dom, som ger möjlighet att pröva ansökningar inom landet, som vi blivit uppmärksammade på och som inte hade hanterats i första prövningen. Det har ju varit klon i det här ärendet: förutsättningarna att kunna bevilja henne utan att hon ska behöva åka hem, säger Annette Bäcklund.


Har uppmärksamheten och kritiken i media haft någon påverkan på ert beslut?

– Kritiken som sådan har inte påverkat vår tillämpning, däremot har vi ju gjorts uppmärksamma på att den här EU-domen inte hade tillämpats. När vi får in synpunkter ska vi alltid titta på det, men enkom att det blivit uppmärksammat i media gör inte att vi ändrar beslut, utan vi följer lagstiftning och praxis och i det här fallet fanns praxis som inte hade tillämpats.