söndag 20 november 2022

Albaniens misär och de unga männens flykt

Stalinstaty i Tirana 1978. Foto: T.N.

Nog trodde albanerna - och jag med dem - att Albanien skulle bli ett bättre land när väl statyerna hade plockats bort. Stalin, Lenin och Hoxha hade gjort sitt.

Men nu flyr framför allt unga albanska män i massor. De kan varken försörja sig eller leva i hemlandet under rådande omständigheter.

Jag har fått mycket konkret information av en albansk vän, bosatt i landets södra del. Hon berättar:

"Det finns en person som är ytterst ansvarig för vårt korrumperade system, Sali Berisha. Fortfarande kan allt dåligt han gjorde - och med honom hans kollegor vid makten - göra att människor lever i fattigdom och nöd. Han förstörde sjukvården, skolväsendet och annat som landet byggt under Hoxha-tiden. De var delar av diktaturen, men det var folket, inte Hoxha, som byggde dem.

Berisha skapade den andra diktaturen. Hans korrumperade system innebar att man kunde börja köpa akademiska titlar och betyg, människor kunde bli professorer om de bara betalade för det. Därmed saknar Albanien en medelklass.

Här finns extremt rika människor men 70% av albanerna lever i fattigdom. Pensioner ligger på 100 - 150 euro, gamla människor får förlita sig på familjemedlemmar som lever och arbetar utomlands.

Det finns bättre ekonomiska möjligheter i städer som Vlora, Durres och Saranda, därför att de ligger vid havet. Människor som bor där kan hyra ut rum under sommarmånaderna och få en extra inkomst. Men i landets norra delar råder en extrem fattigdom. Det finns inga jobb att få. Fram till 2009 gick det att hanka sig fram, sedan har det bara blivit värre och värre.

De som flyr landet är inte kriminella. De vill leva ett bättre liv. Det gör ont att skriva det, men så förhåller det sig."

Min anmärkning: Sali Berisha var Enver Hoxhas livläkare och själv landets president respektive premiärminister efter diktaturens fall.