söndag 27 november 2022

Första advent vid Östersjön. Minnen av Irene Cara

Foto: Astrid Nydahl
Med söndagen följer en högtid för oss. Det är förstås första advent, men jag syftar på att vi ska få komma till havet. Vi får låna vår egen bil över helgen och kör på söndagsmorgonen till Olseröd, där vi traditionsenligt hämtar all vår julprydnad. 

Grenar, kvistar, kottar, bär och annat. Astrid gör alltid den stora dörrkransen av sådant, och så ska blomgrupper i huset fixas, liksom skogens prydnader för ljusstakar och annat.

Men för mig, viktigast av allt: vi befinner oss vid Östersjön. Jag ska sitta i min sommarstol med fika, bara blänga mot horisonten och drömma om slutet av mars 2023 då vi får tillbaka vår bil och behåller den över sommaren.

Nu har jag fått låna ett par riktigt bra läsglasögon, så det blir några timmar på rygg med bra böcker framöver. Utprovning av nya glasögon kommer att ske i januari.

Hade inte kriget pågått så... men jag har aldrig blundat för realiteter. Mullret från fronterna i Ukraina blir hela tiden ett bakgrundsljud. Putin måste avlägsnas om Europa ska återfå freden.

***


Under lördagen kom beskedet att Irene Cara avlidit endast 63 år gammal. 1980 blev jag mycket tagen av hennes sjungande karaktär i filmen Fame. Dansen och sångerna gick som strålar av livsglädje genom salongen där vi satt. Cara stod främst och resten av ungdomarna dansade och sjöng med henne. Det de studerade var just "performing arts" i New York.

Jag hade presskort för Malmö filmfestival och fick sitta till bords samt intervjua några av de från festivalens övriga filmer medverkande stjärnorna, bland annat Alan Alda - mest känd från serien om Koreakriget - på restaurangen i Kronprinsen. Han var förtjusande trevlig och vänlig mot oss unga amatörer och svarade mellan tuggorna vänligt på frågor om det nya filmen Fyra årstider (som senare blev tv-serie). 

På ett annat Malmöhotell fick träffa två ur Monthy Pyton-gänget som det året släppte Ett herrans liv, samt Lasse Åberg som ville slå ett slag för Sällskapsresan. Alla de andra har försvunnit ut i glömskan. Men Irene Cara glömmer jag aldrig. Hon kom också att bli en flitigt anlitad soul-sångerska, senare också i filmer som Flashdance och Sparkle. Hennes sista filmmedverkan blev i Downtown: A Street Tale som släpptes 2004.

Om filmen Fame kan man läsa:

Set in New York City, it chronicles the lives and hardships of students attending the High School of Performing Arts (known today as Fiorello H. LaGuardia High School), from their auditions to their freshman, sophomore, junior and senior years.


Inga kommentarer: