måndag 7 mars 2022

Thomas Bernhard x 4 + 1

 

Första boken i denna svit, Orsaken, saknar jag i originalutgåvan från 1986. Den och de fyra andra finns med i samlingutgåvan från Tranan, den kom 2011 och är helt slutsåld.

 

Källaren.

 

”När allt kom omkring klarade jag mig inte heller i källaren helt utan något slags motvikt; då kom jag att tänka på musiken och på det nesliga slutet på min violinistkarriär. Sedan dess har jag prövat ett nytt instrument, nämligen min röst” (översättning 1987 av Susanne Widén)

 


 

Andhämtningen.

 

”Jag ville inte ha någon rumslig förändringen vid det laget och insisterade på att få vara kvar i dödsrummet, som jag hade vant mig vid under dessa veckor och månader” (översättning  1988 av Lars W Freij)

 


 

Kylan.

 

”Uppfylld av den största avsky gentemot läkekonsten och av hat gentemot alla läkare beträdde jag klinikchefens kirurgiska avdelning” (översättning 1989 av Susanne Widén)

 


 

Ett barn.

 

”Min morfar hade sagt att lärarna är idioter och fattiglappar; att de också kan vara vackra, som min lärarinna, det sade han ingenting om” (översättning 1990 av Lars W. Freij)

 

Ett av de starkaste korten i Thomas Bernhards författarskap. Också denna en Panacheutgåva från 1988. Läs den medan möjlighet finns. Var hittar man den? Biblioteken har väl gallrat ut den så att fler deckare får plats. Men eftersom förlaget Tranan ger ut massor med Bernhard finns denna i en nyutgåva från 2011.