fredag 18 mars 2022

Förmiddagens nyheter från den ryska våldtäkten på Ukraina

Skärmdump SvD


Explosioner rapporteras från Lviv

Flera explosioner har under fredagsmorgonen rapporterats från staden Lviv i västra Ukraina, det rapporterar Sky news.

Enligt BBC som har reportrar på plats i staden syns kraftig rökutveckling i utkanten av de centrala delarna. De första uppgifterna gjorde gällande att attacken riktats mot Lvivs flygplats.

Enligt ett uttalande från stadens borgmästare Andrij Sadovji har granaterna slagit ner i ett område nära flygplatsen. Den ska inte ha träffats i attacken, uppger Sky News.

Ukrainas militär uppger att det rör sig om sex stycken kryssningsrobotar som skjutits från Svarta havet. Fyra av dem ska ha skjutits ner av ukrainska luftvärnet, det rapporterar TT.

Lviv som ligger bara ett par mil från den polska gränsen har fungerat som en viktig knutpunkt för de civila som flytt från striderna, sedan Ryssland inledde invasionen 24 februari.

Under morgonen har även flyglarm ljudit i Rivne,Volyn Ternopil och Ivano-Fransk regionerna i Västra Ukraina.

  •  
     
    Evakuering av civila fortsätter i Ukraina

    Nio humanitära korridorer kommer att hållas öppna under fredagen för att evakuera civila från krigsdrabbade områden i Ukraina. Det uppger ukrainska myndigheter, rapporterar CNN.

    För andra dagen i rad ingår den 220 kilometer långa korridoren mellan belägrade Mariupol och staden Zaporizjzja i överenskommelsen.

    Enligt Ukrainas vice premiärminister Iryna Vereshchuk lyckades över 2 000 människor ta sig ut ur Mariupol under torsdagen, uppger CNN.



  • Två miljoner ukrainare har flytt till Polen

    Sedan kriget bröt ut har över två miljoner ukrainare flytt till Polen, rapporterar BBC och hänvisar till den polska gränsbevakningen. De allra flesta är barn och kvinnor. Mer än en halv miljon av dem har redan lämnat Polen och tagit sig vidare till andra europeiska länder, enligt Maciej Duszczyk, professor i migration vid universitetet i Warszawa.

    De som stannat i Polen har tagit sig till större städer så som Warszawa och Krakow. Matthew Saltmarsh, talesman vid FN:s flyktingkommissariat UNHCR, säger att morgonens attack mot staden Lviv i västra Ukraina kan orsaka en ytterligare tillströmning av flyktingar på väg till Polen. Lviv ligger inte långt ifrån den polska gränsen och många ukrainare har flytt inom landet för att söka skydd i staden.


  • Amelia, 7, sjöng i skyddsrummet – nu trygg i Polen

    Klippet på sjuåriga Amelia som sjunger i ett skyddsrum i Ukraina blev viralt på sociala medier för en dryg vecka sedan. Inför ett tjugotal personer som tagit skydd för de ryska bomberna sjöng hon låten "Slå dig fri" från Disneyfilmen "Frost".

    Nu rapporterar BBC att flickan är trygg hos sin mormor i Polen. I ett nytt videoklipp sjunger hon en ukrainsk folksång och berättar om sitt intresse för att sjunga.

    – Jag vill säga tack för att ni tyckte om min sång, säger hon.

    Amelias föräldrar är kvar i Kiev och hon säger att hennes stora dröm är att få återförenas med dem.

    Den amerikanska skådespelaren Idina Mentzel som gjorde rösten till snödrottningen Elsa i Disneyfilmen var en av dem som delade det ursprungliga videoklippet från skyddsrummet.



  • USA: Ökad risk för ryskt kärnvapenhot

    Det är troligt att Rysslands president Vladimir Putin kommer att hota Väst med kärnvapen om Ukrainas motstånd fortsätter att åsamka stora förluster av ryska styrkor och material, det skriver USA:s militära underrättelstjänst, DIA, i en rapport till det amerikanska försvarsdepartementet, rapporterar Bloomberg.

    Enligt rapporten kommer en utdragen rysk ockupation, leda till att Rysslands moderna vapensystem och styrkor reduceras. Samtidigt slår de sanktioner som införts mot landet hårt mot möjligheten att fylla på med ny utrustning.

    "När kriget fortsätter kommer dess konsekvenser sakta försvaga Rysslands konventionella styrka, vilket innebär att de förmodligen allt mer förlitar sig på hotet om kärnvapen", säger generallöjtnant Scott Barrier, enligt Bloomberg.



  • En död och flera skadade efter attack i Kiev

    I en granatattack mot de norra delarna av Ukrainas huvudstad Kiev på fredagsmorgonen har en person dödats och fyra skadats, det rapporterar The Guardian med hänvisning till uppgifter från den lokala räddningstjänsten.

    I attacken ska ett fem våningar högt flerfamiljshus träffats. Enligt uppgifterna har ett hundratal människor evakuerats från platsen.



  • Ryssland inrättar flygförbudszon över utbrytarområden

    Ryssland har inrättat en flygförbudszon över utbrytarregionerna Donetsk och Luhansk. Det rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax med hänvisning till uppgifter från separatister från de självutropade områdena.

    Uppgifterna har ännu inte bekräftats från annan källa.

    Kort innan Ryssland inledde invasionen av Ukraina utropade Rysslands president Vladimir Putin regionerna, som kontrolleras av rysstödda separatister som självständiga.