fredag 11 mars 2022

Krigstid, iskyla och krigets eufemismer

Foto: Astrid Nydahl
 

Isen är snart helt borta från Hammarsjön. Ändå är det låga temperaturer dagtid, och minusgrader varje natt. Profitörerna började ta ut extrema el-priser redan före nyår, det är bekant för alla. När kriget började hörde man ord som "Putin-priser". De var nog mer till för att dölja verkliga orsaker bakom de skenande priserna. 

Men ett faktum är det att bensinen nu är så dyr att vi nästan inte alls använder bilen. Däremot sker det ett undantag under fredagen, då vi för en gångs skull kan ta till Åhus för kustpromenad och inköp av ett gott rödvin för fredagskvällen. Det är möjligt tack vare en generös gåva från vännen Per.

I nästa vecka återvänder allt till krigstidens "normalitet". För insamling av fakta läser jag de mest groteska försvaren för Putins/Rysslands våldsamma angreppskrig på Ukraina. Undanflykterna och "vi vill tala om annat" förekommer också, de är mest tragiska. Det kommer en dag när kriget är över. Då kan vi summera, precis som vi gjorde efter Balkankrigen. Att känna igen eufemism-intellektuella är inte svårt.

Foto: Astrid Nydahl
 


Inga kommentarer: