torsdag 10 mars 2022

"Omkring er är barbari, 1800-talets skrumpna skit bepansrad i metall­plåtar. Ni står för något annat"

Skärmdump. Artikelförfattaren och en källare i Kiev
 

Jasenko Selimovic skriver i DN i dag. Läs hans fina betraktelse om Ukraina, utifrån den egna erfarenheten av Bosnien och Sarajevo:

Kremls och Putins propagandastationer vill backa oss tillbaka till kalla krigets och realismens logik. Därför handlar ert krig inte bara om Ukraina, utan om något mycket större. I Ukraina försvaras inte bara ert land utan också en annorlunda framtid för oss alla.

I Sarajevo kände vi oss svikna av västerländska politiker, utlämnade åt våra bödlar genom det bisarra vapenembargot, utsatta för granatbeskjutning som väst inte orkade stoppa, belägrade. Ni har redan era egna anledningar att också känna så. Jag förstår mycket väl hur frustrerande det är att se västs politiker inte göra tillräckligt för att stoppa det som pågår i Ukraina. Men om det är till någon tröst så ska ni veta att politiken och våra politiker inte utgör hela bilden. Det finns ett annat universum också. Vanliga människor som samlar in förnödenheter, skickar pengar, som skäms när våra politiker pratar om att andra måste ta ansvar för flyktingar, som demonstrerar för att visa stöd, för att politiker ska göra mer, som ber för er, samlar information, tänker på er. Döm inte stödet till er endast efter det som politiker säger, gör eller inte gör. Ni är inte så ensamma som ni tror!

Slutligen, härda ut vänner.Kriget är kaos. Vi var väldigt hjälpta av viljan att skapa ordning. Vi försökte städa ­gatorna framför våra hus när granatbeskjutningen upphörde, även om det var meningslöst, se anständiga ut även om det krävde att man tvättade sig med så lite vatten som ryms i en kopp. Ordningen är det som håller ihop en, möjliggör mening. Jag vet inte hur ni gör, ni kommer säkert att hitta ert eget sätt, men kom ihåg att det ni representerar för oss är civilisationen. Omkring er är barbari, 1800-talets skrumpna skit bepansrad i metall­plåtar. Ni står för något annat.

Slava Ukraini!

Inga kommentarer: