torsdag 10 mars 2022

"Resan gick bra, men kantades av oro och ovisshet. Hur länge blir de kvar? Vad ska hända nu?"

Tomek till vänster på bilden
 

Peter Handberg berättar:

 

Hösten 2020 reste jag i Polen tillsammans med historikern och dokumentärfilmaren Tomek Wisniewski för arbetet med min nya bok om Förintelsen och östeuropeiskt judiskt liv före andra världskriget. Tomek har i 40 år ägnat mycket av sin kraft åt att dokumentera just detta – i böcker, filmer, utställningar och på senare år också med arbetet att skapa ett centrum i staden Bialystok i nordöstra Polen för ättlingar till Bialystoks judar: ”De ska känna sig hemma här!”

 

Staden Bialystok var före andra världskriget den stad med städer över 100 000 invånare som hade den största andelen judisk befolkning. En på många sätt blomstrande stad och hemvist för esperantons skapare Ludwik Zamenhof.

 

Min bok – Strö aska över ditt huvud. Tusen och en röst – är vid det här laget färdig och rullar i denna stund förhoppningsvis fram ur tryckpressarna i Riga, Lettland.

 

Tomek själv är upptagen med annat. I natt körde han från Bialystok till Berdytjiv cirka 15 mil sydväst om Kyjiv och hämtade två ukrainska familjer. Nu på eftermiddagen kom de fram till hans sommarhus norr om Bialystok där de ska bo. Väskorna är inställda, värmen är på, det eldas i spisar och kaminer, förråden är välfyllda. Resan gick bra, men kantades av oro och ovisshet. Hur länge blir de kvar? Vad ska hända nu? Ingen vet. Först ska de acklimatisera sig. Komma till ro. Sedan blir det dags att tänka på sysselsättning och barnens skolgång. Alla byborna är införstådda och positiva.

 

I denna fruktansvärda tid värms hjärtat av sådana små historier.