söndag 20 mars 2022

Skånska Broby, Tjernobylbarnen och de nyanlända flyktingarna från krigets Ukraina

Foto i New York: Astrid Nydahl

Ur ett långt reportage i Svenskan om Tjernobylbarnens sommarvistelse i nordostskånska Broby, bara en kort busstur från vårt hem, läser jag ett reportage som jag blir väldigt gripen av. Lägret Tjernobylbarnen är sedan många år ett begrepp för oss. Putins kriminella förstörelse av Ukraina ger det en helt ny dimension:

"Från mitten av 90-talet har hundratals barn och ledare hämtats med buss till byn Broby i skånska glesbygdskommunen Östra Göinge.

Tjernobylbarnen, blev och är lägrets namn.

– Jag brinner för Ukraina.

*

Det finns ingen stad i Östra Göinge, bara byar. Broby är med sina cirka 3 000 invånare en av de största. Vid kommunhuset hänger ingen ukrainsk flagga.

– Vi hissar ingen flagga i vår kommun.

Moderaten Patric Åberg har styrt Östra Göinge i över tio år och är populär på ett ganska unikt sätt. Förra valet kammade han hem över 42 procent av rösterna i kommunvalet och fick även med sig folk som röstade rött i riksdagsvalet.

Vad ”han... idioten, Putin” gör i Ukraina är helt obegripligt.

– Jag kan inte längre titta på nyheterna för jag tycker att det är så jäkla jobbigt. Det är så hemskt, säger Patric Åberg."

*

Tjernobylbarnen har stort kontaktnät i Ukraina och driver två second hand-butiker i Broby. Pengarna går till det humanitära arbetet och en av butikerna har funnits i nästan 20 år.

I butiken är det hela tiden någon som drar i Rolf. Dagen efter Rysslands anfall hade han 70 missade samtal.

– Det fanns de som sa att de hade lediga rum, de som ville skänka kläder och de som ville ha vårt bankgiro för att skänka pengar.

Många familjer i Östra Göinge är faddrar till barn och uppvuxna barn i Ukraina. Bosse Cogne från Knislinge har på morgonen pratat med sitt mammalediga fadderbarn i hårt ansatta Mariupol.

Han har under åren varit i Ukraina många gånger, hämtat barn till Broby och engagerat sig under många sommarläger.

– Jag körde hoj med dem. Det första många av barnen frågade när de kom var ”när kommer motorcyklarna?”.

Barnen från Ukraina har fått ekonomisk hjälp från organisationen och de svenska faddrarna. Många har utbildat sig, bor i hus och bara enstaka har ”fallit mellan maskorna”, berättar Rolf.

– Alltså jag kan bli vansinnig på Putin!

Senast i september besökte han landet.

– Jag sa ”tänk vad de har lyckats bra här i Ukraina”. Snygga hus, nya vägar, gatubelysning, skolor, allt var så fräscht. Och så lägger man allt detta i grus, säger Rolf.