torsdag 17 mars 2022

Det ryska angreppskriget i Ukraina. Ur telegramskörden

Frankrike: Ryssland låtsas förhandla 

 

Rysslands förhandlingar med Ukraina är ett spel för gallerierna anser den franske utrikesministern Jean-Yves Le Drian med hänvisning till att den brutala ryska krigföringen fortgår parallellt med samtalen.


– Tyvärr har vi fortfarande att göra med samma ryska logik – maximala krav, en vilja att Ukraina ska ge upp och ett intensifierat belägringskrig, säger Le Drian till Le Parisien och fortsätter:


– Precis som i Groznyj (i Tjetjenien) och Aleppo (i Syrien) finns det tre typiska element – urskillningslös bombning, så kallade humanitära ”korridorer”, som mejslats fram för att man ska kunna anklaga den andra sidan för att inte respektera dem, och diskussioner utan annat syfte än att låtsas som om man förhandlar. (TT)

 

*

 

Zelenskyj talade i tyska Bundestag: "Riv muren"

 

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj fortsätter att tala till världens ledande politiker. Alldeles nyss höll han ett videotal till Bundestag i Tyskland. Enligt tyska medier gav han även Tyskland hård kritik för att inte ge mer militär hjälp till Ukraina.


”Varje år upprepar politikerna 'Aldrig mer' när det gäller Förintelsen. Nu ser vi att de orden inte betyder någonting. Ett folk förstörs i Europa just nu”, sa han bland annat.


I går nämnde Zelenskyj Pearl Harbor och 11 september när han talade till amerikanska kongressen. Nu använde han tyska referenser. "En president i USA, Ronald Reagan, sa en gång: 'Mr Gorbatjov, riv den här muren'. Jag vänder mig till dig, käre kansler Scholz – förstör den här muren. Det är en mur i Europa mellan frihet och fångenskap. Ge Tyskland det ledarskap som landet förtjänar. Stoppa det här kriget."

 

*

 

Över en natt blev hon en hjälte med sin tv-protest, Marina Ovsiannikova. Men innan dess ”zombiefierade” hon det ryska folket. Lotta Lundberg, som en gång själv erbjöds jobb på ryska RT, ser en modern Faust-historia utspela sig inför sina ögon.


Ett misstag att kräva en ren hjältinna

 

Marina Ovsiannikova dömdes i onsdags till 30 000 rubel i böter för sin protest i tv-rutan. Här lämnar hon domstolsbyggnaden.


Plötsligt står reportern där i direktsändning, Marina Ovsiannikova i ryska Kanal 1 med en stor skylt. Där står: ”Avsluta kriget. Tro ej på propagandan. Här ljuger man för er. Ryssar mot kriget.”


Hon är i rutan i max fem sekunder. Sedan försvinner hon.


Det hon gör är fruktansvärt viktigt, det skär i hjärtat, framför allt den videoinspelade förklaring hon lämnar innan hon grips. Där hon skäms som en hund över hur hon sålt sin själ till Putins propagandamedier, hela dagarna arbetat med att ljuga för det ryska folket, förvanska sanningen och föra människor bakom ljuset. Zombifiera dem, säger hon.


En modern Faust-historia. Så förfärligt tragiskt.


Klippet blir viralt, men det är inte alla som delar den förklarande videon. Kanske blir det för komplicerat att ta in hennes medverkan i Putins propagandamaskineri innan hon kom till sans? Vad hennes lögner har kostat. Hennes personliga ansvar.


Med den halvsanningen gör man inte bara henne utan även sig själv en björntjänst. Man vill hellre ha en ren hjältinna. Obefläckad.


Det är rörande att den föreställningen fortfarande lever. Att man kan tro att det går att delta i ett krig utan att få blod på sina händer.


Marina Ovsiannikova är inte bara modig. Hon är mogen. Hon gör ingen pudel, hon skyller inte ifrån sig, hon tar till slut ansvar och ser sig själv som en del av något större. Ett krig.

 

Inga kommentarer: