måndag 6 november 2023

Nog var han en av pionjärerna, Luther

  „Von den Juden und ihren Lügen“, Dr Martin Luther

 Luther var inte först, långt ifrån, men han var en av pionjärerna i judehatets historia.

Jag läser Björn Wiman om de alldeles "moderna" och samtida, från Hitler och framåt (och sedan ett citat hur allas förebild Greta hanterar judehatet). Smaka:

I veckan som kommer högtidlighålls runt om i världen minnet av novemberpogromen, den samordnade attacken mot Tysklands judar den 9 november 1938. Det blir i år en händelse med särskild laddning, inte bara med tanke på den moderna motsvarighet som nyligen drabbade judar i Israel. I år sammanfaller minnesdagen dessutom med 100-årsdagen av det kuppförsök som Adolf Hitler försökte genomföra i München 1923, den så kallade ölhallskuppen. Kuppförsöket slogs snabbt ned, Hitler ställdes inför rätta men tilläts utnyttja rättegången som plattform för sin propaganda. Han släpptes efter bara åtta månader i fängelse, där han fått tid att skriva sin bok ”Min kamp” och slipa på sin stora konspirationsteori om judarna – den som iscensattes femton år senare i novemberpogromen och som verkar med full kraft än i dag.

Vilken slutsats går att dra av allt detta? I dag torgförs de moderna varianterna av judehatets konspirationsteorier av uppspelta influerare på Tiktok, medan ordföranden i riksdagens justitieutskott Richard Jomshof – företrädare för ett parti som grundades av bland andra nazistveteraner, fascister och öppna rasister – i ett inlägg på tidigare Twitter önskar israeliska soldater ”god jaktlycka” på palestinier.

Snart kan antisemitismen vara självklar igen.

(...)

Och så Greta:

”I dag strejkar vi i solidaritet med Palestina och Gaza. Världen måste höja rösten och kräva en omedelbar vapenvila, rättvisa och frihet för palestinier och alla civila som påverkas”.

Så löd det inlägg som Greta Thunberg lade ut på plattformen X, den 20 oktober. På bilden under texten syntes ett gosedjur i form av en bläckfisk. Det tentakelförsedda djuret används av antisemiter som en symbol för en konspirationsteori om att en judisk elit kontrollerar världen.

(...)

I Tyskland har kritiken mot den svenska aktivisten varit särskilt hård. Landet som bär ansvaret för Förintelsen har en nära relation till Israel, och flera debattörer har ifrågasatt varför Greta Thunberg inte skrev något om israelerna som mördats.

”Det är sorgligt och hemskt att Greta Thunberg steg för steg visar sig vara antisemit. Att kräva solidaritet med Gaza på Twitter, och inte säga ett enda ord om de judiska barn, kvinnor och män som blivit bestialiskt mördade av Hamas”, skriver den kända författaren och bloggaren Sascha Lobo på X.


 Jüdisches Museum Westfalen Dorsten

Inga kommentarer: