måndag 20 november 2023

Ayaan Hirsi Ali kommer ut som kristen - och jag drar mig ännu mer undan

Foto: Astrid Nydahl
 

“Christianity has it all. That is why I no longer consider myself a Muslim apostate, but a lapsed atheist. Of course, I still have a great deal to learn about Christianity. I discover a little more at church each Sunday.” Ayaan Hirsi Ali i Unheard 11 november. 

 

När vi var och gjorde våra veckoinköp på måndagsmorgonen – grönsaker, frukt, kryddor och mjöl – stötte jag på två unga kvinnor som tillhör Sista dagars heliga, Mormonerna således, och de kom från Arizona respektive Utah. De tyckte att Kristianstad var ”so nice” och att alla människor här är så rara och vänliga. Då berättade jag för dem om de tre kriminella grupperingar som härskar här och att de alla kommer från eller har sina rötter i muslimska länder och miljöer. Vi åker och handlar och går till doktorn, sedan återvänder vi hem och låser dörren om oss, sa jag. De såg uppriktigt förvånade och skeptiska ut. 

 

Ett har jag lärt mig med en bakgrund i kristna frikyrkor (Missionsförbundet på mammas sida och Frälsningsarmén på pappas), och det är att aningslöshet och naivitet ofta utmärker ”kristna” troende.  Därför blev jag häpen när jag läste Hirsi Alis bekännelsetext. Det står henne fritt att gå i kyrkan om söndagarna, det är en frihet som utmärker våra demokratier. Men konvertiter har jag alltid misstrott. Alltid. När jag sagt det drar jag mig tillbaka utan fler ord. 

 

***

 

Ett minne med anledning av Per Wästbergs 90-årsdag i går. Min äldste son Mikael, nu femtio, hade fått följa med mig för en helg i Stockholm. På lördagen var han med mig på Författarförbundets stämma. Per Wästberg kom fram och rufsade Mikael i håret och sa: "Jag var väldigt ung när jag blev medlem, men du är då ännu yngre." Mikael var fem år och blev mycket generad.


 

Inga kommentarer: