söndag 21 augusti 2022

Till Krim och Moskva kommer nu Putin-fascismens krig

Buttermere. Foto: Astrid Nydahl
 

Några nyheter i helgen är definitivt glädjande. Nej, jag tänker inte på Duplantis stavhoppsseger. Och nej, jag tänker inte heller på att socialdemokratin börjat omvärdera kärnkraften. Inte heller på att himlen är klarblå.

Däremot blir jag uppriktigt glad när jag läser detta telegram:

Den fascistiske ideologen Alexandr Dugin har kallats ”Putins hjärna”. På lördagskvällen dog hans dotter Daria Dugina, 29, i en bilexplosion i Moskva, rapporterar flera ryska och internationella medier. Pappan uppges ha bytt bil i sista stund.

Daria Dugina var redaktör på sajten United World International och en uttalad supporter till kriget. Hon sattes i april upp på både USA:s och Storbritanniens sanktionslistor.

 

”Hon är en frekvent och högprofilerad källa till desinformation relaterad till Ukraina och den ryska invasionen av Ukraina på olika nätbaserade plattformar”, skriver brittiska regeringen i sitt beslut.

 

Ukraina har med detta tydligt klargjort att man tagit kriget till den ryska fascismens hjärta.  De senaste två veckorna har man genomfört effektiva attentat på Krim. Ett attentat i Moskva-regionen har ett symbolvärde som inte ska underskattas, trots att ”Putins hjärna” Dugin själv hade bytt bil och klarade sig. Hans dotter är inte bara en ung vem-som-helst-kvinna, hon är dessutom mycket aktiv i Putin-fascismens krigsterror. Må de alla vandra hennes väg.


***


Anna-Lena Laurén skriver:


Målet är klart: att signalera till Putin och hans anhängare att ingen ska känna sig säker.

 

Vad det handlar om är psykologisk krigföring också gentemot den ryska allmänheten: Så länge ni krigar mot oss är era samhällen otrygga. Det är huvudmålet för explosionerna på Krim, som Ukraina av taktiska skäl inte har tagit på sig officiellt, men som helt uppenbart är ukrainska operationer.

 

Nu är frågan hur Kreml ska reagera på detta. På sitt sätt passar det Putins narrativ: Ryssland är omgärdat av fienden.

 

Samtidigt bevisar både bombdådet utanför Moskva och explosionerna på Krim att Kreml inte har situationen helt och hållet under kontroll.