tisdag 30 augusti 2022

Goda nyheter från Ukraina

Frivilliga ukrainska soldater. Skärmdump från Svenskan

Cornucopia har mycket goda nyheter:

De ryska förlusterna enligt Ukrainas generalstabs morgonrapport var extrema under gårdagen. Förutom 450 dödade soldater och officerare slogs hela 22 artillerisystem ut och 29 så kallade mjuka transportfordon. Två luftvärnssystem förstördes. Förlusterna av direkt stridande fordon nådde nästan en hel bataljonsstridsgrupp, med sju utslagna stridsvagnar och 25 förstörda pansarskytte- eller motorskyttefordon. Med tanke på att de ryska bataljonsstridsgrupperna redan innan var underbemannade kan man prata om kanske två bataljonsstridsgrupper som de facto slagits ut sammantaget, men förlusterna är förstås fördelade längs fronten. 

Ukraina har nu inlett sin stora offensiv. Svenskan skriver:

En ukrainsk motoffensiv i Cherson har väntats hela sommaren, men sker alltså först nu.

– Jag tror att det är det en förhållandevis hanterbar militär uppgift, säger Johan Norberg, Rysslandskännare och forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), till SvD.

Han pekar dels på att Cherson-området är relativt litet jämfört med andra ockuperade områden, dels att Ukraina den senaste tiden slagit mot ryska försörjningsbroar.

– Man har försökt förbereda den här offensiven genom slå mot mål som påverkar ryssarnas uthållighet och rörlighet. 

 

1 kommentar:

Mats B-P sa...

En av de Största är död; Michail Gorbatjov. Boris Jeltsins dödsfiende; den Jeltsin som utsåg Putin som sin efterträdare...