söndag 27 februari 2022

Ukraina, söndag förmiddag. Rapport från Cornucopia

Rapport söndag:

08:09 De tämligen värdelösa svenska Public Service hävdar att rysk militär är på väg in i Charkiv. Detta enligt Ekot som de senaste åren ofta spridit Kremls propaganda helt okritiskt. Fast rysk militär är inte på väg in i Charkiv – det handlade om ovan nämnda lätta fordon, som sedermera nedkämpats och förstörts. Ekot ligger efter. De lätta fordonen och spetsnaz-förbanden kan här ses retirera.

Oavsett handlar det inte om några tunga förband som kan fälla några avgöranden. Spetsnaz kan agera diversionsförband och få lokalförsvarsförbanden inne i staden att agera.

Här finns en film på vad som hände med ryska Spetsnaz i Kharkiv. Här är en annan. Spetsnaz fungerar likadant som alla andra när man konsekvensutsätter dem och att skicka in lätta förband utan tungt understöd i en försvarad stad är kanske inte den bästa formen av militärt omdöme. Vilket kanske iofs kännetecknar hela det ryska anfallet.

08:36 KOMMENTAR Att skicka in Spetsnazbrigader i lätta fordon för att ta Kharkiv är kanske ett försök till taktikbyte för Ukraina. Fordonen rör sig snabbt och kan lättare ta sig igenom luckor i försvarslinjerna. Men hur tar man en stad? Enda sättet är att rensa ut alla försvararna, och att köra runt på gatorna med lätta fordon rensar inte ut några försvarare. Det finns inte några magiska byggnader som likt i dataspel gör att alla ger sig om man sätter flaggan på dem. Enda sättet är att rensa bort motståndet kvarter för kvarter, hus för hus, rum för rum. Kanske hoppas man på att den riktiga försvarslinjen ska kollapsa och dras tillbaka för att jaga Spetsnaz inne i Kharkiv?

Oavsett visar det på att i ett modernt krig så finns det inte nödvändigtvis en tydlig frontlinje.

08:41 Pågående DDOS mot bloggen.

09:15 Franska främlingslegionen – som bara har utländska soldater som sedan får franskt medborgarskap – uppges gett tillåtelse för sina ukrainska soldater att återvända till Ukraina med sin fulla stridsutrustning. Främlingslegionen anses vara ett av världens bästa elitförband (ej specialförband).

09:25 Detaljerad film från de hela fem utslagna TIGR-pansarbilar tillhörande ryska Spetsnaz. Inga detaljerade bilder på döda, men det ligger två kroppar på gatan vid fordonet längst bort. Till svenska Försvarsmaktens skräck finns det stora inslag av egeninköpt personlig utrustning hos de ukrainska soldaterna. Att de har ukrainska uniformer visar dock att det inte är ett lokalförsvarsförband. Kort filmsekvens där man efterbekämpar det femte fordonet längst bort. I detta fall är det gubbstarka lokalförsvarssoldater närmast kameran utifrån civil klädsel.

09:35 Skarp strid. En utifrån lugnet och att de övriga låter honom göra grovjobbet veteran från de åtta åren av krig i Ukraina beskjuter den femte TIGR:n med hela tre RPG-granater, som står uppställda på rad och langas fram till honom. Det finns ingen silvermedalj i strid, utan man fortsätter slå tills man är säker på att motståndaren är besegrad.

När han är färdig tar han upp mobiltelefonen och knappar in något.

Det finns film på tillfångatagen Spetsnaz inne i Charkiv. Kille i 20-årsåldern. Lägger inte ut pga krigsfånge.

09:38 De ryska “fredsbevararna” (Putins ord) plundrar en matbutik. Uppenbarligen fungerar inte rysk logistik. Platsen uppges av en del vara Sumy, andra Kyjiv.

09:49 Ryska civila stoppar stridsvagnar utanför Chernikiv. Detta är otroligt starkt och sker med risk för livet. Även om man bara lyckas fördröja några minuter kan man paja en rysk stridsplan eller göra att ukrainskt försvar hinner t ex gruppera om eller vidta motåtgärder. Dessutom lär man ju rapporterat in stridsvagnars position till försvaret. Det ser för övrigt ut att finnas poliser i folksamlingen som säger “filma inte”. Om det är ukrainska poliser eller ryska inrikestrupper som ska agera ockupationsstyrkor låtar jag vara osagt. De är beväpnade med pistoler.

10:09 Ukrainas försvar har tidigare inte postat hur de använder drönare som den turkiska Bayraktar. Nu finns en film från försvarets offciella konto där man slår mot en lastbil mitt i en alldeles för tätt packad stillastående konvoj. Lastbilen verkar ha ammunition eller bränsle ombord, då det är en rejäl smäll och fortsatt brand. Flera andra lastbilar måste ha skadats. Minst en lastbil börjar sedan köra därifrån, vilket är rimligt.

Svenskt försvar ska hålla 100 meter lucka mellan fordonen, vilket kanske inte alltid går i praktiken, men på filmen är det bara några meter mellan lastbilarna.

10:27 Stark film, inget för känsliga läsare, från gatustrider i Kyjiv. Fyra döda ryska soldater på marken. En ukrainare står och siktar på ett av liken. De andra plockar bland annat ett pansarskott från en av de döda ryssarna. Ukrainarna ser ut att tillhöra lokalförsvaret utifrån personlig utrustning.

Inga kommentarer: