fredag 25 februari 2022

Om Putins tal: "Framträdandet var inte helt sunt"

Actionhjälte på flygplats Rysslands agerande på Krim har gett upphov till en mängd så kallade meme (eller försvenskat ”mem”), alltså företeelser som delas snabbt från person till person via sociala medier eller mejl. Hollywoodska explosioner är ett favoritmotiv, här på flygplats. Putin och stridsflygplan är ett återkommande tema – klicka vidare.
Foto: I.IMGUR.COM/BQUEV

Personligen är jag inte så säker på att psykoanalys av världens despoter är rätt metod. Men jag fascineras ändå av vad som skrevs i DN i går om Putins mentala hälsa:

– Hans uttryckssätt under talet, med hastiga djupa inandningar lät väldigt märkliga. Detta kan naturligtvis ha med ljudtekniken att göra. Men det är ingen tvekan om att Putin lät ansträngd. Som en person under stark press, säger Engelbrekt.

Henrik Meinander, professor i historia vid Helsingfors universitet, har också granskat det ödestal Putin höll i måndags.

– Han verkade tala helt utan manuskript, det var som om han ägnade sig åt någon form av brainstorming. Vilket är besynnerligt när man tänker på frågornas allvar. Under talet upprepade sig Putin flera gånger och associationerna blev allt vildare. Framträdandet var inte helt sunt. Det var en man som inte har kontroll över situationen, konstaterar Meinander.

– Talet var fullt av motsättningar och uppenbara osanningar som måste varit tydliga för Putin. Det handlar ju om medveten propaganda, och det är svårt att förstå vem han egentligen försöker övertyga. Rimligen måste det ju vara den ryska publiken, men det sätt på vilket han gör det verkar inte behärskat.

Ett medialt perspektiv på krigstiden från DN:Inga kommentarer: