torsdag 10 februari 2022

Bob Dylan och Leonard Cohen i nya böcker

Tror man att det blir pengar över till böcker när el-räkningen är betald, då tror man fel! Just därför är det en fantastisk gåva, att vänner alldeles på eget initiativ sänder mig dem! På sista tiden har jag fått två böcker som berättar om poeter och sångare som betytt mycket för mig ända sedan tonåren. Här vill jag bara visa dem, recensioner får komma senare.

Bernur skrev om Dylan-boken:

Det finns så många olika Dylans. Tretton stycken, listar Klinkmann i ett av sina föredömliga appendix. I ett annat: en utmärkt komprimerad och användarvänlig biografi. I ett tredje: en redogörelse för alla referenser i låten ”Murder Most Foul”. Så, (ännu) en knappologisk bok? Ja, fast inte enbart. Klinkmann är engagerad och initierad, men inte helt okritisk. Han kan raljera kärleksfullt om Dylanologerna. Ambitionen är inte att ta miste på, då det räcker med att lista kapitlens namn: Den sammanflytande tiden, Den gåtfulla tiden, Den atmosfäriska tiden, Den ikoniska tiden, Den apokalyptiska tiden, Frihetens tid.

 (...)

I den här boken framstår Dylan som självmedveten och självreflekterande. Det är tiden som är Klinkmanns huvudspår, och han utreder hur en artist försöker både vara kvar i det gamla och se framåt. 

 

Tack Anders W. Nu ska jag läsa boken.

 

***

 

Och så kom det en bok om Leonard Cohen också:


"With my jingle in your brain,
Allow the Bridge to arch again"

How are we to understand Leonard Cohen’s plea? Who speaks to whom in this oeuvre spanning six decades? In search of an answer to this question this study considers the different guises or “demons” that the Canadian singer-songwriter adopts. 

(...)

Ultimately, Cohen’s artistic practice can be read as an attempt at forging interpersonal contact. 


Tack Lennart R, nu ska jag läsa också den här boken.

 

Inga kommentarer: