måndag 23 april 2012

Hedersmord, kvinnlig omskärelse och kusingifte.


Birminghams rådhus. Foto: Thomas Nydahl.
Nytt kort avsnitt ur bokarbetet. Referenserna som kommer att finnas i boken är inte med här.

*

Också i England har man stor erfarenhet av de så kallades hedersmorden. Gina Khan (som jag skriver om på annan plats) berättar att det första fall hon hörde om, gäller en 13 år gammal flicka i Birmingham som blev skjuten till döds för att hon setts samtala med en pojke. Också hennes mamma dödades. Många använde dessa mord som varnande exempel när de uppfostrade sina flickor och tvingade dem till lydnad.    

Kvinnlig omskärelse praktiseras i stor skala i England. Sunday Times publicerade i april 2012 en artikel som berättar om omfattningen. Daily Mail förmedlade nyheten:

”As many as 100,000 women in Britain have undergone female genital mutilations with medics in the UK offering to carry out the illegal procedure on girls as young as 10, it has been reported. Investigators from The Sunday Times said they secretly filmed a doctor, dentist and alternative medicine practitioner who were allegedly willing to perform circumcisions or arrange for the operation to be carried out.”

Kusingifte är ett så stort problem i landet, att man i Bradford genomfört ett stort och omfattande projekt, Born in Bradford, som omfattar 14.000 mammor och barn. Det är den största undersökningen någonsin i landet. Hälften av familjerna som ingår i undersökningen kommer från asiatiska länder. Majoriteten av dessa människor kommer från små byar i Mirpur i Pakistan. Också när de bor i England är de trogna den tradition som gör att de hämtar partnern från hemlandet, när sönerna och döttrarna ska gifta sig. I Bradford ligger siffrorna för olika handikapp bland barn födda i kusinäktenskap, inklusive blindhet och dövhet, tre gånger högre än riksgenomsnittet.

*

Uppdatering: Igår söndag skrev jag till kommunfullmäktige i Birmingham och bad om hjälp med befolkningsstatistik för Black Country. Idag, före lunch, fick jag ett vänligt och mycket tillmötesgående svar. Så ser den gamla fina engelska vänligheten ut, och det var en glädje och uppmuntran.

*

Uppdatering två: Ett kapitel ur min bok, om Enoch Powell och David Cameron har publicerats här. Imorgon kommer en bloggtext om saken här hos mig.


Inga kommentarer: