tisdag 3 april 2012

Delfiner i Hammarsjön

Dröm i natt: i en tunn bäckliknande sträng invid Hammarsjön får jag och barnbarnen syn på två delfiner. Jag blir häpen, böjer mig ner och sträcker fram handen, varpå den ena delfinen hoppar upp mot mig och börjar kela med min arm. Jag säger till barnen: ”De gör verkligen så som man sagt. Men inte trodde jag det fanns delfiner i Kristianstad.” Ett av barnen vänder sig om och pekar ut mot Hammarsjön och säger: ”Men Thomas, där kommer två ännu större fiskar”. Jag ser dem genast, det är två blåvalar. Nu förstår jag att något är konstigt och vi hjälper både valarna och delfinerna att komma ut på öppet hav, vi följer dem från Hammarsjön hela vägen mot Åhus där de simmar ut i Östersjön.

I nästa scen står jag och talar med min vän Per och säger till honom: ”Du kanske tror att jag ljuger, men det är dagens sanning: ”Monica Zetterlund är inte alls död, hon ska sjunga med en trio på jazzfestivalen i Kristianstad.” Per svarar: ”Klart hon inte är död, det är bara ett exempel på hur kvällspressen jagar nyheter när de påstår det”.

Ur min bok Inre frihet (2007). Foto: Anders Johansson.

3 kommentarer:

Gabrielle Björnstrand sa...

Vilken härlig och rolig dröm: det är som om ditt undermedvetna har mera kul än ditt överjag; Och DET är ju inget ovanligt ; )

Inre exil sa...

Annars är det väl rätt tråkigt att läsa om människors drömmar. Nästan varje natt har jag så groteska drömmar med mig till morgonkaffet.

Gabrielle Björnstrand sa...

Jag hade en kollega som berättade om damen som titt och tätt kom in på hans rum och ville berätta nattens drömmar: ja, det blev en rolig historia mest, om hur trött han blev på det.

Men jag tror det finns signifikanta drömmar och den här var en sån.