onsdag 18 april 2012

Breivik blir inspirerad av al Qaida.

Breivik: "...introducera nya traditioner"

Norska Dagbladet har publicerat gårdagens förhör med terroristern och massmördaren Breivik. Det är kanske inte allmänt känt att det finns en ideologisk och strategisk samsyn mellan honom och islamisterna. Därför tycker jag att det är viktigt att ta del av detta lilla han säger om al Qaida (i min egen översättning):

Breivik:
Det att jag och några andra har försökt introducera nya, vad ska man säga, nya traditioner för militanta nationalister i Europa, och då har vi hämtat en del från al Qaida och militanta islamister, däribland glorifieringen av martyrskapet och jag skrev själv om martyrskapsgåvan i kompendiet. Och det är till exempel en direkt inspiration från al Qaida. Man kan ju se på al Qaida som den mest framgångsrika revolutionära organisationen i världen. Och jag menar att militanta nationalister i Europa har mycket att lära av dem. Dessvärre, fram till nu, tycker jag personligen att motståndskampen efter andra världskriget i Europa har varit helt patetisk. Därför representerar jag en linje som vill ändra på det, och introducera nya traditioner, bland så kallade högerradikala militanta i Europa.

Originaltexten: Det at jeg og noen andre har forsøkt å introdusere nye, hva skal man si, nye tradisjoner for militante nasjonalister i Europa, og da har vi hentet en del fra al-Qaida og militante islamister, deriblant glorifiseringen av martydom og jeg skrev selv om martyrdomsgave i kompendiet. Og det er en direkte inspirasjon fra al-Qaida for eksempel. Det er veldig mye ... Man kan jo se på al-Qaida som den mest suksessfulle revolusjonære organisasjonen i verden. Og jeg mener at militante nasjonalister i Europa har mye å lære av dem. Dessverre, til nå, så synes jeg personlig at motstandskampen etter andre verdenskrig i Europa, har vært helt patetisk. Derfor representerer jeg en linje som ønsker å endre det, og introdusere nye tradisjoner, blant de såkalte høyreradikale militante i Europa.

8 kommentarer:

markus sa...

Följde detta igår. Just den passagen var isande otäck att läsa. Likaså hans planer om att öka polariseringen och skapa häxjakt på de som kritiserar islam och mångkultur. Det senare har ju delvis lyckats bl a i Sverige där det mesta till höger har jämförts med Breivik av debattörer till vänster.
F ö är det klart att han inte är sinnessjuk i form av schizofreni eller liknande. I så fall är även bin Laden sinnessjuk. Det här är en iskall kalkylerande person som tänker långsiktigt. Psykopat däremot.

Frederick sa...

markus,

Blir också bestört över Breivikrättegången. Det känns olustigt att man ger honom så mycket utrymme. En timmes taltid, där han i princip fick stå som demagog och sprida propaganda. Varför stoppade man inte honom?

Jag inser ju att denna rättegång är exceptionell i sitt slag. Det hade inte gått att knappt rapportera alls. Men nu har man gått till andra extremen. Det enorma mediala påslaget och uppmärksamheten är ju exakt det han vill ha. Det har han ju själv sagt. Det tycks ingå i hans sinnesjuka plan.

Jag tycker också det är obehagligt hur han nämner att det finns andra likasinnade militanta nationalister i Europa, som han menar är beredda att göra samma sak. Förmodligen är det ett utspel av hans sjuka fantasier. Men det jag är rädd för är att hans fantasier ska börja återspegla - eller snarare sätta igång, skapa - den verklighet han tills nu bara haft i sitt huvud. Allt hans tal om hur ultranationalister är i krig med islamister och hur han själv genom sina attentat ville provocera fram ett hat mot nationalister, så att staten och det demokratiska samhället skulle bli "repressivt", vilket skulle göra att nationalisterna slog tillbaka. Detta är ju vad de vänsterextrema terroristerna sa sig vilja locka fram på 70-talet med sina terrordåd("repressiv tolerans"). Det vill säga, att copycats och andra galningar därute ska sätta planer i verket inspirerade av honom. Det känns otroligt obehagligt, tycker jag. Och domarna låter ju honom i princip stå och uppvigla till nya terrorbrott i rättssalen. Sjukt på alla plan.

En bisak i det groteska och fruktansvärda lidandet Breivik har orsakat är ju också att debatten om möjligt blivit ännu mer infekterad. Det blir omöjligt för oss demokrater och humanister att kritisera den förda invandringspolitiken och mångkultur som överideologi, eftersom alla sådana försök kommer att förses med smetig Breivikstämpel. En fruktansvärd situation för många människor. Helt ohållbart. Men man får ändå ha hopp om att förnuftet och förnuftiga människor segrar och att debatten blir friare efter ett tag. Jag tror ändå att det finns goda skäl till det, eftersom dessa problem måste diskuteras om vi ska kunna leva ett fredligt och demokratiskt liv tillsammans.

markus sa...

Frederick,
just det du skriver om "Breivikstämpeln" ingår i hans uttalade plan. Det framgår både av förhören och av hans manifest. En del har uppmärksammat det, som axessbloggen imorse. Men annars har det inte belysts, trots att informationen funnits länge. Han säger alltså, och skriver, att han vill skapa en "häxjakt" på "moderat kulturkonservativa" med ökad repression mot kritiker. Vilket i sin tur ska krossa deras "illusioner om demokrati" och få dem att radikaliseras. Vilket i sin tur snabbar på ett inbördeskrig. Denna "häxjakt" verkar ha satts igång, och han kommenterar även det i förhören med slutsatsen att han lyckats. Ta t ex Maria Sveland som i DN kultur kan stämpla allt möjligt som associerat med Breivik. Breivik själv skulle gilla det.

Frederick sa...

markus,

Ja, och i eftermiddags satt Greider i Studio ett och klistrade Breiviketiketten på allt till höger om honom själv. Obehagligt, infantilt och idiotiskt.

Frederick sa...

... och i dagens SDS kan man läsa att en företrädare för Afrosvenskarnas Riksförbund jämför (den afrosvenske) konstnären till den omtalade tårtan med --- you've guessed it: Breivik. Detta är förfärligt. Ordet "Breivik" tycks ha blivit det nya "kommunist". McCarthyism på frammarsch. Knappt guilt by association utan endast ett vettlöst och grundlöst fastsmetande av vidriga etiketter för att diskretitera sina åsiktsmotståndare. Detta bådar inte gott för debattklimatet - som redan varit alltför ensidigt.

markus sa...

Frederick,
jag lyssnade på Greider i P1. Måste säga att jag blev förvånad för jag trodde inte Greider kunde sjunka så lågt. Det förändrar min bild av honom.

Frederick sa...

markus,

Även om jag inte alltid delar Greiders vänstersossiga perspektiv i sakfrågor, så tycker jag ändå ofta att han har en poäng och ibland kan vara lite rolig. Men jag håller med dig - det här var ett rejält bottennapp. För mig diskvalificerar han sig från den demokratiska politiska debatten med sådana här vilda anklagelser och påhopp. Vulgärt och osmakligt minst sagt.

Frederick sa...

Intressant utdrag ur försvararens förhör med Breivik, rapporterat i dagens nätupplaga av SDS:

"Hein Bära: Uppfattar du dig som rasist?

– Nej, som antirasist, svarar Breivik, för dagen iklädd svart skjorta och ljusgrå slips till sin svarta kostym."


Nu väntar jag bara på att någon proffstyckare och "debattör" ska lägga skuld på alla som någon gång har kallat sig "antirasister" och anklaga dem för att ha polariserat debatten.