Fjärilen som satte sig på Tobbes hus när han dött i oktober 2014. Foto: Astrid Nydahl |
Författaren och cancerforskaren Georg Klein har gått bort, 91 år gammal, skriver Dagens Nyheter. Klein föddes i en ungersk-judisk familj i Budapest 1925 och flydde som 22-årig läkarstudent till Sverige för att undkomma den sovjetiska ockupationen. Han och hustrun Eva Klein blev sedermera professorer båda två och ledde tillsammans forskningen i tumörbiologi vid Karolinska institutet under nästan 40 år. Georg Klein skrev även ett tiotal böcker och var medförfattare till ett flertal andra, bland annat "Motståndet: arton brev om död och liv" med Per Ahlmark och "Hack i häl på Minerva" med Lars Gyllensten.Jag har under åren läst allt Klein givit ut i bokform. Mitt bibliotek skvallrar om en viktig och långvarig bekantskap. I mörkret lutar jag mig in i det hörn där hans böcker står, tar fram en bok på måfå - det är precis så det gick till - och i min hand får jag Så kan jag svara döden, när den kommer, en essäsamling från 2001. Mindre slumpartat slår jag upp och läser:
Min befrielse från den kollektiva, nazistiska dödsdomen den 10 januari 1945 i Budapest (...) var bara den första om än viktigaste i raden av successiva befrielser. När det för mig som jude tidigare stängda universitetet öppnade sina portar på vid gavel några veckor senare, kändes det som om jag hade anlänt till ett efterlängtat sagoland.Jag tar orden med mig till nattens sovrumsläsning. Klein är i mina ögon en författare och forskare man alltid ska bevara i det kollektiva minnet. Om det blir så är dessvärre en helt annan sak.
3 kommentarer:
Det är med stor sorg, jag mottar budskapet om Georg Kleins bortgång. Läst allt som blivit utgivet av honom. Mycket av det han skrivit, som fortfarande lever starkt i meg. I tanke och förundring. Kom speciellt att minnas, en dokumentär på svt, om Kleins liv och levene. Där han står vid en strand och lovprisar naturvetenskapen. Inga gudar där, inte. Där han utmålar ett universum, där människan står alene och utlämnad åt seg själv...Stor tacksamhet att han valde Sverige, som sin plats i världen.
Tack Antti. Han fick ett långt, kreativt liv och vad han skänkt Sverige av kunskaper och medicinska framgångar går inte att beskriva för en lekman. Att han dessutom är en briljant essäist läsvärd för lång tid framåt kan inte nog uppskattas. Jag har tagit fram hans böcker för omläsning nu.
Roligt se att du delar min passion för honom. Tack!
Vilket konstigt år. I samma bokhylla i ett av mina rum står de bredvid varandra; kvarlåtenskapen - böckerna av
Lars Gustafsson
Tomas Löfström
Jaques Werup
Georg Klein
Halva väggen av författare som gått ur tiden i år. En tidsålder går mot sitt slut.
/Göran
Skicka en kommentar