torsdag 7 april 2022

Ukraina - kriget, konspirationerna och sanningssökandet

Foto: Astrid Nydahl
 

Att gå till sängs i krig, att stiga upp i krig, och ändå bara vara en "betraktare". Det är en grotesk situation vi hamnat i. 

Jag som aldrig ser svenska nyhetsprogram har valt andra källor för information. Framför allt BBC, och sedan engelsk press, samt Cornucopia, Meduza och Euromaidan.

De "alternativa" som i många år lagt ut filmer från ryska stats-televisionen och som i olika tonlägen prisat Putin är alla borttagna. Jag läser inte ens deras harklingar på Twitter längre, än mindre deras olika sidor som allt sedan Covid 19 bröt ut vältrar sig i konspirationsteorier. Det finns några få som är milda och det finns sådana som är aggressivt på Rysslands sida. 

Sanningen sägs vara krigets första offer. Ett gammalt välkänt faktum. Men ur detta faktum ska man ändå leta efter det som är verklig information. Ibland skriker informationen åt oss, som de senaste dagarnas chockartade bilder och texter från samhällena norr om Kyiv. 

Vid sidan av verklig information väljer jag att läsa litteratur. Den kan inte dölja eller trösta, men den kan ge några ögonblicks vila.