söndag 3 april 2022

Skriva om ditt eller datt? Ukrainska judar och konspirationsteorierna

Bad i Budapest. Foto: Astrid Nydahl
 

Hur skulle man kunna fortsätta skriva om ditt och datt medan ett fasansfullt krig rasar i Europa? Jag förstår det inte.

När svenska frivilliga reste till Finland för att bistå i kampen mot den nation som nu heter Ryssland, häcklades de av ett "finare" skikt intellektuella. De frivilliga överöstes med öknamn.

Situationen är en annan dessa dagar. Jag har inte rent fysiskt mött någon som ställer sig på Putins sida. Däremot har jag i den digitala världen stött på en skara som hummar och svajar. Att kommunisterna gör det fäster jag ingen vikt vid, men att ryssvänliga övervintrare stiger fram med sina förbehåll gör mig arg. 

Hos Stefan Lindgren - en gång i tiden redaktör för Gnistan - kan man läsa vad Agneta Norberg, ordförande i Sveriges fredsråd, sa på Nej till Nato-mötet på Sergels torg den 26 mars.:

Den illaluktande gröten  handlar bland annat om kriget i Ukraina och om  förvrängningen av  Rysslands  försök att stoppa  nazisterna i Donetsk och Luhansk.För 8 år sedan tog ett nazistliknande parti, Svoboda, makten i Ukraina  och störtade den sittande presidenten, Viktor Janukovich, som flydde till Ryssland. Delrepublikerna Donetsk och Luhansk ville inte tillhöra detta naziststyre. De förklarade sig självständiga. 

Ska man hålla opinionsmöten är det nog bra om man har lite kontroll på fakta. Att Lindgren gillar det hon säger tvivlar jag inte på.

Han publicerar också Vladimir Golstein som bland annat skriver:

Med donationer från den amerikanska judendomen och korrupta ukrainska oligarker med judiska efternamn byggdes helt nya synagogor och judiska centra på Bandera-torgen i ukrainska städer vilket framställdes som bevis för ett blomstrande  judiskt liv.

Denna konspirationsteori - "judar" (judiska efternamn) och "nazister" (Banderatorgen) samarbetar - förekommer bland jihadister och deras likar i Sverige (se bland annat den uteslutne centerpartisten och den likaledes uteslutne sverigedemokraten som både kommit till slutsatsen att Rysslands angreppskrig "är USA:s fel").

Ska man alls visa och tala om "vänster"-snurriga inlägg? Ska man alls bry sig om dem? Min bestämda uppfattning är att vi bland dem ser framtida quislingar. Också bland sådana som återkommande förlöjligar Ukrainas president ser jag quislingen tala. Vad spelar hans eventuella "fel" för roll när han med beslutsamhet leder ett land som försvarar sig på liv och död?

Nå, det är alltså val i Ungern i dag. Kommer någon att kunna segra mot Orban? Vi får se de närmaste dagarna. Orbans avgörande fel är stödet till och beroendet av Putin. Hans allierade i Visegradgruppen vände honom ryggen.

***

Ett fint reportage om judiskt liv i Odessa publicerades i DN under lördagen. Finns här.