måndag 18 april 2022

En gudibehaglig händelse: flaggskeppet Moskvas undergång

Anonym fotograf, här.

Allt går enligt planerna, säger Putin. De måste således ha planerat flaggskeppet Moskvas undergång.

En gudibehaglig händelse under Påskens löftesrika dagar. En gärning från det ukrainska försvarets sida av stor betydelse. Vi kan bara tacka och hoppas på fler.

Annars är det mest hemska nyheter från det våldtagna landet.

Läs ett fasligt exempel här:

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj anklagar ryska trupper i södra Ukraina för övergrepp i södra delarna av landet.

– Där byggs tortyrkammare. De för bort representanter från lokala myndigheter, säger Zelenskyj i ett tal på söndagskvällen.

Zelenskyj påstår också att pengar och humanitärt bistånd har stulits, vilket leder till matbrist.

En intensifierad rysk beskjutning av Ukrainas näst största stad, Charkiv, har dödat 18 människor och skadat 106 de senaste fyra dagarna, säger Zelenskyj.

– Det är inget annat än avsiktlig terror. Granatkastare, artilleri mot vanliga bostadsområden säger presidenten, som säger att en rysk offensiv i östra Ukraina inleds inom en snar framtid. (TT)

Och igår i Lviv. Expressen skriver:

Om de övriga tre missilerna träffat samma mål – eller skjutits ner av det ukrainska försvaret är för tidigt att säga. Erik Wiman har pratat med en person som befann sig i Lviv när missilerna träffade sina mål. 

 

– Missilerna hördes nästan inte. De kom plötsligt och på väldigt låg höjd. Kanske 30 meter upp. Några sekunder senare kom explosionerna och röken. Jag var förstenad och kunde inget göra. Jag skakar fortfarande, säger Luba.

 Lviv tillhör en av de städer som varit förskonade från ryska missiler invasionen. Dit har också många ukrainare flytt. Mycket av den humanitära hjälpen som kommer in i landet går dessutom in via Lviv. 

Attacken mot Lviv är också något överraskande eftersom den uttalade ryska strategin är att rikta in sig på östra Ukraina.