onsdag 13 april 2022

Ryssen knackar på. Vill du vara ensam hemma då?

Skärndump från DN tisdag 12/4

 

Det blir allt tydligare att Putin-maffian har planer efter Ukraina. De tror i alla fall att de kommer att ta Ukraina, vilket jag är långt ifrån säker på.

Finansmannen Bill Browder intervjuas i DN 12/4 av Ida Yttergren:

Tror du att ryssarna kommer att knacka på vår dörr?

– Utan tvekan. De kan och kommer att göra det. Det är en politisk oaktsamhet under två decennier att Sverige inte har gått med i Nato.

Han säger också:


– Det är en anmärkningsvärd brist på handlingskraft av era politiker att ni inte har gått med i Nato och jag hoppas för er skull att ni går med för ni behöver all hjälp ni kan få om Putin kommer efter er. Se vad som händer i Ukraina. Väst hjälper till med vapen men det finns en motvillighet mot att bli involverade så ukrainarna är ensamma i detta. Jag tror inte att svenskarna vill vara ensamma när ryssarna knackar på er dörr.


Det finns starka skäl till att denna ”brist på handlingskraft” varit ledstjärna i Sverige. Ett är myten om alliansfriheten (men inte ens under andra världskriget var den sann, det skulle Hitlers militära styrkor kunnat vittna om), ett annat är den gängse bilden av USA och NATO som frihetens fiender. Inte ens slakten av ukrainarna och den totala, materiella förstörelsen av landet kan ändra på det. Däremot kan en instinktiv självbevarelsedrift och nationellt omfattande rädsla bidra till en annan politik.

 

I Expressen skriver Göran Rosenberg:

I den nymornade debatten om svenskt Nato-medlemskap lever fortfarande föreställningen att Sverige kan och bör hålla sig utanför en allians som riskerar att dra oss in i försvaret av andra länders frihet – som om andra länders frihet inte hade med vår egen frihet att göra. Eller att den frihet som Nato är till för att försvara har sina brister och därför inte är värd att gå i krig för.

Är man en vapenskramlande krigsromantiker när man instämmer i detta? Rakt tvärtom. Själv gjorde jag vapenfri värnplikt på staben FO 11 i Malmö. Att bära vapen framstod som djupt omoraliskt.

Nu är situationen en helt annan. Varför inte se det och välja en klarsyn inför det som med mycket stor sannolikhet också kommer att drabba resten av Europa?