onsdag 20 april 2022

"Den som aldrig har genomlevt en storm/vet inte vad styrka kostar"

Skärmdump. Resterna av det heliga i Ukraina

I DN läser jag Peter Pomerantsev:

"Även författare har i Ukraina hittat de stora berättelser som definierar gott och ont. Efter att ha rest igenom områden som nyligen återtagits från nazisterna, blev Vasilij Grossman en av de första att ge ögonvittnesskildringar av Förintelsen i ”Ukraina utan judar”

Poeten Paul Celan, som föddes i min fars hemstad Tjernivtsi, formulerade den kanske mörkaste och mest klangfulla raden om kriget i sin dikt ”Dödsfuga”: ”Döden är en mästare från Tyskland.” Den ukrainska poesins ledmotiv är tänjbarhet under förtrycket. I dagens Lviv kan man köpa söta, rosa tröjor med rader från en av landets mest lästa poeter, Lesja Ukrajinka:

Den som aldrig har genomlevt en storm/vet inte vad styrka kostar


***


Det bästa uttryck jag faktiskt har hört för vad Putin håller på med, kom från en vän som oförtröttligt hade drivit kampanj mot Rysslands illdåd i Syrien. Kriget, menade hon, förs mot ”rätten att existera”. Juridiskt sett kan detta vara en aning luddigt, men för mig fångar det kärnan i Putins krig i Tjetjenien, Syrien och nu i Ukraina, likaväl som hans förtryck inom Rysslands gränser. 


Hans mål är alltid att utradera rätten för människor att bestämma vilka de är, om sin framtid och sin betydelse. Han vill kontrollera inte bara vilka som lever och dör – utan själva verkligheten. Och han vill förinta varje spår av humanitära och mänskliga juridiska rättigheter: därför att straffrihet är den sanna makten."