fredag 16 januari 2015

Terrorns konsekvenser: Saudiarabien lär av Israel och bygger mur mot Islamiska staten

Berlinmuren föll. Tyskland förenades. Det nygamla landet hade bara fötts när nästa mur byggdes i världen.

Det var israelerna som med taggtråd och betong började bygget av det stängsel och den mur som skulle skilja landet från Västbanken och därmed radikalt komma att minska antalet självmordsattentat i Jerusalem, Tel Aviv och andra städer.

Världens fördömande var entydigt och pågick länge. Idag talas det inte så mycket om säkerhetsmuren. Då och då dyker den upp i dokumentärer som skildrar hus palestinska bönder förlorat olivlundar och odlingsbar mark, eller hur byar och familjer splittrats.

Nu meddelar världens nyhetsbyråer att Saudiarabien lärt av Israel och börjat bygga en 100 mil lång mur mot Irak!
"Det är tidningen The Telegraph som skriver om den långa ”muren” som planeras att gå mellan städerna Hafar al-Batin vid gränsen mot Kuwait och Turaif vid den jordanska gränsen. Muren kommer när den är klar att bestå av fem rader av stängsel med en svårforcerad barriär mellan sig och framför dem ett område med sand som ska försvåra för en tänkt anfallare att snabbt kunna ta sig fram. Planerna realiserades i september förra året då gränsstängslet började byggas, skriver tidningen. Längs sträckan kommer det även att finnas fyrtio vakttorn med vakter utrustade med nattkameror och radar."
Är det svårt att förstå? Skälet är förstås Islamiska staten, som byggdes upp i Irak och sedan gick över gränsen och in i Syrien, där de vuxit till oanad styrka. Saudierna som själva med sina salafistiska principer och dollarsedlar understödjer och finansierar så mycket terrorism i världen har fått kalla fötter:
"Den 5 januari utförde självmordsbombare från IS en attack mot den saudiarabiska gränsen. Två gränsvakter och deras befälhavare, general Oudah al-Belawi, dödades då, skriver Reuters."
Det betraktas som det första IS-angreppet mot Saudiarabien. De lär av Israel. Ändå kan man ju profetiskt konstatera att såväl denna som Israels mur en dag kommer att smulas sönder, precis som Berlinmuren. Men det kommer inte att ske på den här sidan islamismen varför det kan bli en mycket seglivad process.

4 kommentarer:

Anders sa...

Hej!

Du har en fantastisk blogg och jag har hela tiden trott, att bilderna är tagna av en professionell fotograf.

A propos dagens bloggpost så begriper jag inte riktigt vad du menar, när du skriver, att "det kommer inte att ske på den här sidan islamismen"? Menar du "den här sidan" i tiden (dvs så länge som islamismen finns)? Eller menar du "den här sidan" rent geografiskt?

-----

Berlinmuren uppfördes av Östtyskland för stänga inne de egna medborgarna och hindra dem från att lämna landet. Israels mur har, som du ju vet, ett helt annat syfte - att stänga ute personer, som inte är medborgare.

Det finns tyvärr fler murar idag - s.k. "peace walls" - i Belfast än när The Good Friday Agreement undertecknades.

http://www.globalsiteplans.com/environmental-design/architecture-environmental-design/can-architecture-resolve-conflict-the-legacy-of-northern-irelands-peace-walls/

Inre exil sa...

Hej Anders, det var fint av dig. Jag ska hälsa fotografen det.

Jag menade med mitt uttryck "på den här sidan av..." helt enkelt så länge islamismen är aktiv och missionerande, och därmed ger jag uttryck för en mycket pessimistisk uppfattning.

elina sa...

Saudiarabien, Qatar, Bahrain, Förenade Arabemiraten, Kuwait och Oman tar inte mot flyktingar fast de har råd, är av samma religion och språk. Saudi bygger dock moskéer lite överallt. Man kan läsa av mycket från den inställningen.

Muren ska också hindra spontanflyktingar tror jag. Däremot raggar saudiska män på flyktinglägren, läste jag någonstans, i jakt efter barnbrudar.
Världen är bara skit.

Säg till fotografen att hon är av hög klass med så sällsynt stämning i bilderna, tycker sambon och jag, (båda halvproffs i fotosammanhang).

Harry Harrysson sa...

Saudierna har alltid varit ombytliga, pragmatiska som Ryssarna på senare tid där Putin brytt sej mer om kristna i Egypten och Mellanöstern än EU och Obama har gjort.
Saudierna sa nyligen att de säljer olja till vem som helst, se slutet av
http://thegolanispy.com/2015/01/29/obama-forsvarar-sauidi-relation/

Obama har tvingat fram samarbetet mot Iran eftersom han har grundlurat bägge länderna, ingen i Mellanöstern förutom Erdogan tror på honom längre. Just nu har Obama dessutom sänt en delegation till Israel för att förhindra att Netanyahu vinner över idiotvänstern, vars båda ledare gärna åker till Ramallah för att ödmjuka sej. Syrran som bor i norra Israel, skrev just om vänsterledaren:

De visade några bilder på Herzog med följe vid norra gränsen igår och då förstod nog många att ingen skulle känna sej trygg med den blekfisen vid rodret. Han såg bara utklädd i vad han trodde var passande terrängklädsel och stod mest och bara frös och glodde i ren förskräckelse.