Foto: Astrid Nydahl |
Sedan Putins angreppskrig mot Ukraina startade, sägs svenskarna ha blivit mer medvetna om vad som hotar vårt land. Det relativt stora stödet för ett NATO-medlemskap (53% i mätningen Novus publicerade 10 maj, 64% om Finland också går med) pekar i den riktningen.
Inte minst mot denna bakgrund ägnade jag mig under nationaldagen i går åt att se hur många människor med flaggstång som faktiskt hissat den svenska flaggan. Det var inte många. Blev jag förvånad? I de nybyggda villakvarteren i Åhus finns inga flaggstänger. Men i byarna mellan Viby och Åhus finns de.
Är en hissad flagga ett tecken på patriotism? Det har nog varit så, men jag drog slutsatsen att det är en försvunnen ceremoni.
Däremot konstaterade jag att det var ovanligt tyst och stilla överallt. Från gårdagens sol och 23 grader hamnade vi under nationaldagen i täta moln och 16 grader vid havet. Så enkel kan förklaringen vara.
*
Traditionen trogna ger vi på nationaldagen svenska medborgarskap mest till araber, afghaner och afrikaner. Statistiken talar sitt eget språk. Officiellt från TT i går om det som numera kallas medborgarskapsbytare (ett genomfalska begrepp eftersom de flesta har dubbla medborgarskap):
"Ungefär var tredje person som beviljades svenskt medborgarskap under 2021 kommer från Syrien.
Mellan 2015 och 2021 har totalt 160 000 syriska medborgare invandrat till Sverige, av dem har 100 761 beviljats medborgarskap. Övriga medborgarskapsbytare som ökat jämfört med 2020 är personer från Somalia, Afghanistan och Eritrea."
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar