Budapest. Foto: Astrid Nydahl |
För eller emot? Jag tror, uppriktigt sagt, att NATO-svaret på den frågan är av mindre betydelse. Om krigsförbrytaren Putin tänker sig att börja inta länderna väster om Ryssland så agerar NATO och resten av västvärlden.
När bomberna faller är Sverige redan indraget i fascismens värsta scenario. Putin må vara galen eller gammeldags imperiebyggare, det spelar inte heller någon roll. Det hans trupper nu gör i Ukraina är svaret på alla sofistikerade frågor. Det är val i Ungern i morgon. Här delar av en ledare från DN med flera av de väsentligaste frågorna:
I helgen hålls val i ett land vars ledning länge haft mycket svårt att ta avstånd från Putins eroderande av den ryska demokratin. Och då handlar det ändå om en nation i EU. Ungerns premiärminister Viktor Orbán ställs mot en bred och brokig opposition som samlats bakom en gemensam kandidat, Péter Márki-Zay.
Efter tolv år med Orbán är den ungerska demokratin allvarligt skadskjuten.
Premiärministern har länge betraktats som Putins bäste bror i Europa, och hans politik har inspirerats av Kreml.
Tidigare oberoende eller oppositionella ungerska mediebolag har köpts upp, vallagar har skrivits om, EU-pengar har försnillats och rättsstaten försvagats, allt för att försäkra Orbáns och hans parti Fidesz fortsatta maktinnehav.
(...)
Vidare:
Det står och väger nu. En valseger för Fidesz stärker lögnens världsordning.
Samtidigt har anfallet på Ukraina gjort att Viktor Orbáns vänskap med Rysslands ledare hemsökt honom inför valet. När Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj nyligen höll sitt tal till EU var han särskilt kritisk till Ungerns agerande:
”Jag vill vara ärlig. Ni måste bestämma vilka ni vill stå tillsammans med. Viktor (Orbán), vet du vad som händer i Mariupol? Och du tvekar om ifall du vill se sanktioner mot Ryssland?”
Putins anfall har gett en renässans för västliga värden och en sund skepsis till auktoritära ledare. Orbáns tidigare bundsförvanter i EU, Polen och Tjeckien, har också uttryckt sig kritiskt mot Ungerns fortsatta eftergivenhet mot Putin.
Om Fidesz långa maktinnehav skulle få ett slut vore det ytterligare en spik i kistan för en samhällsmodell av intolerans och demokratiförakt.
(...)
Och avslutningsvis:
Det står och väger nu. En valseger för Fidesz stärker lögnens världsordning av åsiktsmonopol och inskränkta rättigheter. Stärker axeln mellan Moskva och Peking, med risk för att den komplett amoraliska narcissisten Trump än en gång släpps lös över världen och Viktor Orbán sitter som trojansk häst i EU. Nog kan söndagens ungerska val förtjäna prefixet ”ödes”.
Min egen korta kommentar:
Det är krig i Europa nu, det ställer oss inför helt nya frågor. I det ungerska fallet är det framför allt Orbans ovilja att ta ställning mot angriparen Ryssland. Det är också därför de övriga tre Visegrad-länderna vänt sig bort från Orban.
Sist ett telegram från TT:
Efter kriget ställde bland andra Metropolitan i New York och operahus i München och Zürich in Netrebkos framträdanden med hänvisning till hennes stöd för Vladimir Putin.
Till slut valde operasångerskan att göra ett uttalande där hon fördömer kriget i Ukraina och samtidigt förklarar att hon träffat Putin endast en handfull gånger, framför allt vid OS-invigningen och i samband med prisutdelningar.
Uttalandet leder nu till att hon blir av med jobb i Ryssland . Operan i Novosibirsk och Sibiriens balett och teater har ställt in hennes framträdande med förklaringen att hon verkar mer intresserad av sin globala karriär än av ”hemlandets öde”. Den ryske lagstiftaren Vyacheslav Volodin, beskriver hennes agerade som ”inget annat än ett förräderi” på den ryska meddelandetjänsten Telegram. Volodin har även tidigare kritiserat artister som ta avstånd från kriget, enligt New York Times.
Metropolitan i New York vill att Anna Netrebko på ett tydligare sätt tar avstånd även från Putin för att hon åter ska får sjunga där igen.
Anna Netrebko är bosatt i Österrike och fick Polarpriset 2020.
1 kommentar:
Rabbiner flyr Odessa skriver DN; läser Berättelser från Odessa av Isaak Babel; "Den ryska judenhetens störste prosaförfattare" har det sagts. Är sådana sammanträffanden en slump? "Det är det objektiva!" brukade Breton säga (enl Ragnar von Holten), åsyftande Hegels Den objektiva slumpen; obs! I Bretons tolkning!
Skicka en kommentar