torsdag 26 september 2013

Massmördare, terrorister - eller stridbara somalier?

Jag har följt det kenyanska terrordramat på BBC. Nog har de korrespondenter så att de kan täcka händelser världen runt, dygnet runt. Men de har också en politiskt korrekt policy som tvingar korrespondenterna att använda snömos istället för klarspråk.

Under hela dramat har Al-Shabaabs terrorister kallats ”militants” och gör så än idag.

Varför? Vad är det för fel på ord som terrorister eller massmördare? De kan väl täcka in rätt så bra vad de gjorde där i köpcentrat?

Vi lever i nyspråkets tid. Men det språket är varken nytt eller ovanligt. Det är anpassat till en ny verklighet, präglad av islamismen och dess våldsamma maktanspråk. Det nya ska helst förskönas eller döljas. Men det lyckas man inte så bra med.
Ordbokens definition av engelskans militant ['mɪlɪt(ə)nt] adjektiv, militant, stridbar; aggressiv, stridande, kämpande.

Principen måste vara att alltid kalla en spade för en spade. Och den bör i högsta grad gälla journalistikens frälse.

I Telegraph finns en intressant artikel i ämnet.


4 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Det är problemet om du använder värdeladdade ord: om A och B båda massdödar civila, medan bara A kallas terrorist eller massmördare, måste du ju svara på varför inte B får heta detsamma. Det undviker man genom att antingen kalla både A och B för vad de är, eller använda en annan term. Eller också får man tillgripa en förklaring som låter krystad: "Äh, det var ju bara några som råkade stå i vägen ..." Collateral ...

Helt klart att gruppen i Nairobi är fullständigt hänsynslösa mördare, men vet vi vad de 'egentligen' är? Vem drar i tåtarna i bakgrunden?

Lasse O sa...

Har man som policy att medvetet och konsekvent rikta in sig på att döda kvinnor och barn är man en terrorist.
Hur svårt kan det vara även för europeiska vänsterliberaler att förstå ?

Björn Nilsson sa...

Att konsekvent döda kvinnor och barn - icke-stridande - förefaller vara en integrerad del av anglosaxisk krigföring. Tänk också på de sionistiska terroristerna innan Israel bildades. Men kallas de terrorister? (Och jag är inte vänsterliberal - de typerna svalde bombandet av civilbefolkning i Libyen senast när den inte ville bli befriad av islamister. Däremot kallar jag såväl bombpiloterna som deras militära och civila chefer för terrorister.)

Anonym sa...

Ja, Björn, de kallas terrorister. Kolla var du vill. De mördare som Israel släppt senast, bara för att få Abbas till förhandlingsbordet, kallas däremot "politiska fångar".