fredag 5 januari 2024

Insnöad, korkad, meningslöst gloende

Foto: Astrid Nydahl
 

Årets första oväder tog oss med storm, bokstavligt talat. E22 avstängd minst ett dygn. Tusen fordon fast i snöbackarna, tre mil ner mot Hörby. Till de fastkörda finns bara en fråga: vad skulle ni ut att göra när det var så uppenbart livsfarligt?

Vi lät vår bil snöa igen, stillastående och stilig som en eskimå-igloo.  

Lägenheten vi tackat ja till frös också inne, om man uttrycker det så. Praktik och ekonomi satte hinder i vägen. Just dessa dagar bryr jag mig inte ett dugg. Vi får ju bo kvar här hela våren också.

Värre är det för ukrainarna. Värre är det för Mellanösterns olika folk. Men det vet vi ju alla. Nästa gång jag nämner det blir i en recension. Men redan här och nu ber jag er begrunda detta:

”Bara en diktatur skulle ge folket lugn och ro, en ljus framtid. Och judarna stod i vägen. (…) Fascismen behöver alltid en fiende. Rasen genomsyrar allt: den egna rasens överlägsenhet, den andres underlägsenhet. Ingen bro finns däremellan.” Anders Sundelin i DN 4/1-2023, i en recension av en ny bok av Dan Stone om Förintelsen.

Den här bilden visar bara lastbilar, men så här såg det ut vid tiotiden på torsdagsmorgonen efter 24 timmars fastkörningar. E22, en Europaväg omöjlig att färdas på. Tusen fordon som mest satt fast. Vägen öppnas tidigast fredag förmiddag! Skärmdumpen kommer från TT.

 

4 kommentarer:

Lennart R sa...

Visioner om järnvägstransport är just visioner.
SJ gods bytte namn för så där en tjugo år sedan. Heter numera Green Cargo. Ett lovvärt initiativ. Platt fall. Fast på engelska.
i Sverige är ord gratis, men handling kostar pengar.
Pengar finns säkert men dom används bland annat till att finansiera vår Landsfaders semesterresa till Sydamerika.
En moderat minister dansade iklädd bastkjol och en köper herrgård.
Lennart Romberg

skepparn sa...

Menar du att herren på Torp var Moderat?

Anonym sa...

Vad menar du?

skepparn sa...

Trodde du syftade på statsministern herr Persson.
Som statsminister och ej moderat.