torsdag 14 september 2017

Svensk-dansk jazz med rötter i New York


Caroline Henderson är född i Sverige 1962. Det var med flytten till Danmark och Köpenhamn 1983 hon fick sitt musikaliska genombrott. 

Hon är en av de riktigt stora jazzsångerskorna, dotter till den amerikanske jazzmusikern Rudy Henderson. Han var bland annat trummis i Count Basies orkester (här kan man läsa en rolig intervju med henne om bland annat det). 

Om man inte visste vilken fin sångerska hon är, kan man lyssna till henne här från Jazz Burghausen 2010. Min egen favoritplatta med henne finns inte att uppbringa på nätet, om man vill ha något annat än en stillbild, så smaka på detta:
"Vår tid är ras och religion" yttrade en gång Jan Myrdal. Då, när han sa det, hade i alla fall inte jag kunnat föreställa mig hur illa det skulle gå.

Europa, ja inte minst Sverige, har frivilligt gått rakt i fällan. Vi har inte bara bjudit in islam som religion, låtit den etablera sig och börjat förstöra den sekulära ordningen, vi har också bjudit in islamismen, denna mordiska renhets-ideologi som både mördar levande människor och tar död på friheten.

I något som brukar kallas "oppositionen" odlas inte bara ett motstånd i detta avseende. Bland de riktigt dunkla och mörkeseende inom de identitära och nationalsocialistiska grupperingarna - dit för övrigt allt fler ansluter sig - finner man de mycket gamla och mycket förlegade föreställningarna om människors hud. När de kommer till mig med sina teorier - som om de ville få dem godkända! - framhäver jag alltid vilka sekulära vänner jag har från de mest skilda nationer och världsdelar. Jag går inte i fällan. Inte så lätt. Jag skiljer på sekulära, frihetliga människor å ena sidan och extremister å den andra. Till de senare räknar jag såväl nazister som islamister. De är samma andas barn, de tänker, "skriver" och handlar på samma sätt. De vädjar till våra lägsta instinkter. 

Får jag framhålla att Caroline Henderson, svart och fräknig som hon är, är ett utomordentligt fint exempel på den musikkultur som de flesta svenskar tagit till sitt hjärta, i alla dess ursprungsformer och samtida uttryck. 

Inga kommentarer: