måndag 11 september 2017

Stefan Isaksson: Sharp Island (pb7)

Isaksson med gruppen Kamouflage
Om man, som jag, är en tämligen konservativ jazzlyssnare, passar tenorsaxofonisten Stefan Isakssons musik mig nästan alltid.

När han nu släpper en ny skiva kan jag bara konstatera att den håller sådan klass att jag låter den snurra också på arbetsrummet.

Åtta av skivans nio spår framför han med sin grupp Kamouflage, där dottern Camilla Isaksson är en fantastiskt fin sångerska. Jag placerar henne direkt bredvid jazzvokalissor från tidigare generationer som gått direkt till hjärtat. Hennes vackra röst får mig att tänka på Monica Zetterlund och Monica Borrfors. Det finns många vackra enskildheter på skivan men jag vill särskilt framhålla titelspåret där Isaksson skrivit musiken och hans dotter texten. Det är en jazzballad av högsta karat.

Bandmedlemmarna är Claes Askelöf på gitarr, Patrik Boman bas och Jesper Kviberg trummor. Och så far och dotter Isaksson förstås.

Isaksson dompterar Isaks Young Generation

2016 drog Isaks Young Generation igång och de medverkar på skivans sjunde spår, No Name Ballad, också den en komposition av Isaksson. Den och flera andra får mig att rysa av välbehag. Det unga gänget består, förutom Isaksson själv, av Joel Svensson på bas, Erik Hj Lund bas och Harry Wallin trummor. Man ser med viss förväntan fram emot att höra mer från denna kvartett. 

Lyssna på Isaksson här:Omslaget på Isakssons nya cd

Inga kommentarer: