tisdag 2 september 2014

Läxan att lära före nästa (lov, krig, massdöd?)


Katarina II. Glöm henne.

Lär er nu läxan. Lär er nu namnen.

Europas lektioner är inte över, det ska bli is på fönstren innan nästa lov kan beviljas. Isen kommer att växa tjock den kommande vintern och vi kommer att behöva våra värmekällor.

Namnen att lära: Mariupol, Donetsk, Luhansk, Azovsjön, lär er dessa till att börja med. Lär er Novorossija – en kommande nygammal republik lika verklig som Republika Srpska i Bosnien. Köp nya kartböcker, googla oftare, skriv ner varje ny ort.

När milisledare, politiker och oligarker uttalar sig kan du skriva ner deras namn. De är viktigare än du tror, de kommer att kunna läsas i framtida historieböcker. De kommer att närvara i medvetanden och samtal. Det kommer att kunna säga före och efter om dem.

Glöm allt det som är historia före Majdan, glöm sarmaterna, skyterna, khazarerna, glöm fördraget i Perejaslav år 1654, glöm kosackerna, ungrarna, serberna, glöm att Putin sneglar åt Katarina II, glöm också bildandet av Folkrepubliken Ukraina 1917, glöm Stalin och massvälten under Holodomor, glöm Operation Barbarossa, glöm judarna, glöm Tjernobyl och glöm den orangea revolutionen, glöm allt det som inte kan uttalas som ortsnamn i de östra regionerna och personnamn i dramat som utspelar sig både på en öppen scen och bakom fördragna draperier. 

Lär dig namnen på dessa regioner och städer och politiker och militärer, som om de vore dina egna. Du kommer att behöva dem framöver.Inga kommentarer: