lördag 6 september 2014

Kan Albanien bli ett "normalt land"?

Ardian Fullani
För det första vill jag gardera mig mot min egen rubrik: vad är egentligen ett "normalt land". Så jag säger istället så här: kan Albanien bli ett modernt europeiskt land i den meningen att korruption och laglöshet väsentligt minskas. Nej, inte till italienska eller grekiska dimensioner, ty de är antingen lika stora eller större än de albanska varianterna.

Men kanske till det som påminner om nordeuropeisk standard utanför de alltför mörka skrymslena. Albanien brukar ju lyftas fram som ett eländesexempel vid sidan av Rumänien, som ett land där diktaturens fall inte gjorde så stor skillnad, eftersom kommunistpartiets alla höjdare finns kvar i den politiska härskande klassen. De som var stenhårda kommunister kallar sig idag socialdemokrater. Eller så är de bara "demokrater" som Enver Hoxhas gamle livläkare Sali Berisha (som hunnit vara både president och premiärminister i omgångar, medlem som han är av en av Albaniens mäktigare klaner).

Nå, under fredagen greps chefen för Albaniens nationalbank, Ardian Fullani. Han är gammal nog - född 1955 - för att ha varit en av partispetsarna. Redan på 1980-talet fanns han i den statliga albanska bankvärlden och han arbetade också som näst högsta hönset på utrikesdepartementet under diktaturåren.

Han hade ur bankens valv stulit hela 713 miljoner albanska lek. Det är en ansenlig summa på runt 38 miljoner kronor. Han fördes bort i handbojor. 16 andra personer har också gripits för medverkan i insiderrånet.

När jag läser den nyheten tänker jag på "normalitet", "samhällsanda", och mer handgripliga saker som ansvar, pliktkänsla och hederlighet. Det senare spelar ju en mycket viktig roll i det albanska besa-begreppet.

Uppriktigt sagt: jag tror inte ett dugg på "normalisering" de närmaste fem generationerna. Både den kostymklädda och den ruffiga varianten av gangstervärlden, inklusive den förödande rövarkapitalismen, har ett hårt grepp, inte bara om Albanien utan också en rad andra före detta öststater. Glöm inte varför revolten i Ukraina bröt ut och varför människor samlades på Majdan, månad efter månad. Korruption stavades också där orsaken!

Det är sorgligt och bedrövligt och man undrar ju om alternativet bara kunde vara den totalitära staten och dess omfattande repression.